Alt nå ser vi at vi må bygge ut det store avløpsrenseanleggetpå Bekkelaget (som sto ferdig for bare 8 år siden) og Nordre Follo renseanlegg i Follo. Befolkningsøkningen kombinert med de klimaendringer vi allerede opplever – med kraftigere og mer intenst regn om sommeren – gjør at vi må utvikle nye strategier og planer
for å sikre den gode utviklingen vi har sett i vannkvaliteten i fjorden de senere årene!

Sigurd Grande er til daglig avdelingsdirektør i produksjonsavdelingen i Oslo kommune vann- og avløpsetaten og har de siste to årene vært leder for ”Fagrådet for vann- og avløpsteknisk samarbeid i indre Oslofjord”. Dette fagrådet er et forum for de 11 kommunene som ligger rundt Indre Oslofjord og rådet ble opprettet allerede i 1977 – for mer enn 30 år siden. Rådet har gjennom alle år arbeidet aktivt med samordning av tiltakene på vann- og avløpssiden og spilte en aktiv rolle i etableringen av de store renseanleggene og overføringssystemene som kom på plass i 70- og 80-årene. Nå krever utviklingen nye planer og nye tiltak.

Samarbeidet på VA-sektoren mellom oslofjordkommunene har rundet 30-årsjubileum, og resultatet av de felles tiltakene har vært særdeles vellykkede. Oslofjorden har fått forbedret vannkvalitet i den grad at det ikke er mange motforestillinger til planene om badeanlegg på Tjuvholmen i indre havnebasseng i Oslo – et prosjekt som ville vært ren utopi i 70-årene.

Men de forandringene en har sett i fjorden ser nå ut til å ha stoppet opp. Trolig vil befolkningsøkningen føre til at bare det å bibeholde dagens tilstand krever en øket renseinnsats. I tillegg kommer nye miljøkrav gjennom vanndirektoratets krav om godmiljøtilstand i fjorden.

- Vi skal nå gjennomføre ulike undersøkelser og utvikle konkrete planer for de nærmeste årene. Et dokument vi kaller ”Strategi 2010” skal foreligge om få måneder og invitere kommunene til å trekke opp retningslinjene for det praktiske arbeidet fremover. Planer som vil omfatte de fleste av samarbeidskommunene, og som vil ha
fokus først og fremst på bærekraftig oppsamling av avløpsvann og samordnet videreutvikling av de store, sentrale renseanleggene, sier Grande.

Arbeidet med nye strategier og planer betyr selvsagt ikke at kommunene i dag sitter med hendene i fanget:
- Alle i fagavdelingene i kommunene er selvsagt klar over situasjonen og utfordringene og arbeidet med utvikling av VA-systemene pågår kontinuerlig. Med Strategi 2000 ønsker vi å trekke lange linjer og sikre det aller beste samarbeid og gode løsninger over kommunegrensene slik at fremtiden ikke skal komme overraskende på noen!

Sigurd Grande leder ”Fagrådet” for de 11 oslofjordkommunene når VA-strategiene for årene fremover skal utformes.

Fra Ovalinfo, utgitt av OVAL – Opplysningsutvalget for VA-ledningsnett.