Tre bedrifter startet dagen med å tegne opp situasjonen slik de opplever det. Deretter kom både politi og skatt på banen, i tillegg til Gunnar Thorenfelt fra Daglbadet som har jobbet med byggekriminialitet og svart økonomi i flere år.

Seniorrådgiver Roger Stubberud i Oslo Politidistrikt ga et overordnet bilde av situasjonen i StorOslo. Han kunne bekrefte at utviklingen har gått fort.
– I fjor begynte vi å ane strukturelle endringer. Vi har sett problemfeltet hver for seg – men ikke sammen, sier Stubberud.

Stubberud bekrefter at arbeidskriminalitet i byggenæringen er et av tre hovedsatningsområder i Oslo Politidistrikt.

Seksjonssjef Gro Smogeli i Oslo Politidistrikt var tydelig på hva næringen selv kan gjøre av tiltak.
– Ett av de beste virkemidlene mot de useriøse aktørene er å begrense antall ledd med underentreprenører.


Kontroll på byggeplass
Hun mener også at de store entreprenørene kan bruke egne revisorer og ta kontroller av underleverandører - i tillegg til å bedre adgangskontroll til byggeplassene.

– Man må hele tiden vite hvem som er på jobb. Det vet man ikke på mange byggeplasser i dag, sier Smogeli.
Ny skattedirektør - Hans Christian Holte var også enig at utfordringene er på vei oppover, og at skatt ser det som kan betegnes som mafialignende tilstander.

– Dette sier noe om alvoret og kompleksiteten. Dette er en type kriminalitet som henger med annen kriminalitet.
Hothe viste til at han har tro på bedre og mer samordnet kontroller.

Oppfattet oppdagelsesrisiko
– Det er også sterk sammenheng mellom å være tydelig og gode. Gode oppslag i media om  gir god etterlevelse - det vi kaller oppfattet oppdagelsesrisiko, sier Holthe.

I tillegg mener Holthe det forebyggende er viktig - som flere former for samarbeid mellom ulike aktører både fra myndighetssiden og næringen.

– Brev fra BNL ser jeg på som svært positivt og håper på en vitalisering av dette samarbeidet og en ny mulighet til å gå løfte dette opp på agendaen.
Kundene løper også en risiko

Gunnar Thorenfeldt fra Dagbladet fortalte om sine erfaringer som journalist og de sakene han har jobbet med de siste årene. Thorenfeldt har ved flere anledninger vist koblingene mellom byggekriminalitet og annen kriminalitet gjennom oppslag i Dagbladet. Thorenfelt mener at det er stor risiko for kundene å benytte seg av svarte tjenester. Han tegner et bilde av et eget økosystem av kriminelle aktører som opererer på siden av samfunnet hvor det finnes også ingredienser som trafficking, narkotikaomsetning, prostitusjon og menneskehandel.

– Er du på med på organiserer kriminalitet, så bygger du opp en økonomi som undergraver samfunnet, sier han.

Kilde:bnl.no