På NRLS hjemmeside – nrl.no, redegjør fagsjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, Oddgeir Tobiassen, sitt syn på det som er skrevet at det "...vekker irritasjon i Fagrådet for våtrom når han i en pressemelding ber forbrukere og rørleggere forholde seg til en DDV-instruks. Dermed kommer et nytt begrep i tillegg til Byggebransjens våtromsnorm, BVN.

Saken blir ekstra delikat når den samme Oddgeir Tobiassen også sitter som styreformann for Fagrådet for våtrom. I en bredt anlagt kampanje mot forbrukere som planlegger nytt bad, kjøkken eller varmeanlegg blir verken Fagrådet for våtrom eller Byggebransjens våtromsnorm nevnt med et eneste ord"

Videre skriver NRL på sin hjemmeside at NRL og Oddgeir Tobiassen reagerer naturlig nok på dette, særlig sett i lys av de posisjoner NRL har i Fagrådet for våtrom og kommer med følgende kommentar:

NRLs forhold til Byggebransjens Våtromsnorm (BVN)
NRL var en av initiativtakerne til BVN sammen med Byggmesterforbundet, Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund og Norske Murmestres Landsforening tidlig på 1990 tallet. Siden den gang har NRL deltatt aktivt i Fagrådet for våtrom (FFV) for å fremme BVN, både som eier, kursarrangør og deltakelse i ulike utvalg. For tiden er NRL representert i opplæringsutvalget (OU) og innehar styreledervervet i FFV. Når rørleggeren utfører sine installasjoner på et våtrom anbefaler vi selvsagt at løsninger og installasjonsprinsipper i BVN følges.

NRLs Dokumentasjon, drift og vedlikeholdsinstruks (DDV)
NRL har utarbeidet en DDV-instruks for VVS-anlegg som benyttes av medlemsbedrifter slik at kunden får en dokumentasjon etter at arbeidet er ferdig. Kort fortalt inneholder instruksen:
Dokumentasjonsdelen: Er en oversikt over utstyr og komponenter som er levert og hvor de er montert.
Driftsdelen: Forteller hvordan anlegget fungerer, hvordan det brukes og skal driftes.
Vedlikeholdsdelen: Gir en anbefaling hvordan og hvor ofte anlegget må vedlikeholdes og viser intervaller for rengjøring, utskifting av komponenter med mer.

NRL har i en årrekke arbeidet med FDV-instrukser for VVS-anlegg og DDV begrepet er innført blant annet med ønske om større fokus på dokumentasjonsdelen i rørleggerbransjen.
DDV-instruksen benyttes for mindre VVS-anlegg, mens FDV-instrukser benyttes for større VVS-anlegg.

DDV-instruksen er ikke en konkurrent til BVN, men er et dokument som utarbeides til kunden (byggherren) som brukes i drifts- og vedlikeholdsfasen av VVS-anlegget.

I den nevnte artikkelen om DDV-instrukser for ”Skikkelig Rørlegger kampanjen” er det fokus på rørinstallasjoner og kjøp av VVS-tjenester generelt og er en oppfordring til kunden å be om
slik dokumentasjon når installasjonen er ferdigstilt. Det er en selvfølge at rørleggeren følger de beste installasjonsprinsipper enten i våtromsnormen, varmenormen, gassnormen eller annet avhengig av hva som installeres. Ingen av disse normene er nevnt i artikkelen da fokus er på hva som skjer etter installasjonen.

”Skikkelig rørlegger kampanjen”
Tre av bransjeorganisasjonene innenfor fagområdet har gått sammen for å vise publikum at vi er stolte av bransjen vår. Norske Rørgrossisters Forening (NRF), VA- og VVS Produsentene (VVP) og Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) representerer hvert sitt ledd i bransjens verdikjede. Kort oppsummert: at det å handle tjenester og VVS-produkter gjennom fagutdannet rørlegger gir deg trygghet, sikkerhet, og langsiktig garanti for kvalitetsmessige produkter og profesjonelt arbeid.

Les mer på NRL.no