Dette skriver advokat Roar Raddum Lillebergen på nettstedet Estatemedia.no. Han er advokat i Føyen Advokatfirma og arbeider spesielt innenfor områdene entrepriserett, fast eiendoms rettsforhold, eiendomsutvikling og eiendomstransaksjoner.

Ansvaret kan gjelde selv om byggherren ikke kan gjøre krav gjeldende etter entrepriseavtalen.

Den nye plan- og bygningsloven (pbl.) trådte i kraft 1. juli 2010. En av endringene i lovverket er at ansvarlige aktører kan holdes ansvarlig for feil og mangler i fem år etter at ferdigattest er gitt. Dette offentligrettslige ansvaret overfor bygningsmyndighetene kommer i tillegg til det ordinære privatrettslige reklamasjonsansvaret en entreprenør har i henhold kontrakten med byggherren, skriver Raddum Lillebergen.

Regelen reiser en rekke problemstillinger i forhold til det kontraktsmessige reklamasjonsansvaret. De nye reglene åpner en alternativ måte for en byggherre eller en boligkjøper til å tvinge entreprenøren til å foreta utbedring i de tilfeller hvor byggherren av ulike årsaker er avskåret fra å fremme et slikt krav etter entreprisekontrakten.

Han viser i sin artikkel til det ordinære reklamasjonsansvaret etter bustadoppføringslova og NS-standardene løper til fem år etter overtagelse, og at etter pbl. § 23-3 kan kommunen gi pålegg om retting eller utbedring i inntil fem år etter at ferdigattest er gitt.

Den alminnelige foreldelsesfrist i entrepriser er tre år fra overtagelse. Dette innebærer at krav som følge av mangler som byggherren burde oppdaget ved overtagelsen, foreldes etter tre år. Tilsvarende vil gjelde for mangler som det ikke reklameres over innen rimelig tid etter at de ble oppdaget. Byggherren kan da snu seg mot kommunen, og få disse til å gi et pålegg om utbedring.

De nye reglene gjør det enda viktigere å få ferdigattest så fort som mulig, og helst samtidig med at bygget overtas av byggherren. På den måten minimerer entreprenøren sitt ansvar etter plan- og bygningsloven.

Det er flere måter for entreprenøren kan redusere denne tilleggsrisikoen. I hovedsak vil det kunne gjøres ved å ta nødvendige forbehold ved kontraktsinngåelse, anbefaler advokaten.

VVS-Forum har gjengitt kun noen få avsnitt. Hele artikkelen kan leses på Estatemedia.no

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: