En studie Energi Norge har gjennomført viser at det er plass til et sted mellom 4 og 6 TWh ny fjernvarme i Norge fram til 2020. I studien framstår varmepumper som et høyaktuelt alternativ, enten varmekilden er spillvarme, sjøvann, kloakk eller geotermisk.

Rapporten Grønn Ledertrøye fra Energi Norge beskriver hvordan Norge gjennom et utslippsfritt energisystem kan redusere sine klimagassutslipp til et bærekraftig nivå på 2 tonn CO2 -ekvivalenter per capita innen midten av århundret. I dette scenarioet vil varmepumper ha en viktig rolle, ved å bidra til en mer effektiv utnyttelse av elektrisitet for oppvarming.

Deltagerne på seminaret vil få et overblikk over de viktigste faktorene som må vurderes ved etablering av et fjern- eller nærvarmeanlegg. Det har de siste årene skjedd en betydelig teknologisk utvikling på varmepumper som kan brukes i fjernvarme- og nærvarmeanlegg. På seminaret vil det bli presentert en oversikt over hvilke tekniske løsninger som kan være aktuelle i dag og i fremtiden.

Hoveddelen av seminaret vil være praktiske erfaringer ved bruk av varmepumper i fjernvarme- og nærvarmeanlegg. Noen av fjernvarmeselskapene har mer enn 20 års erfaring med drift av varmepumper, og dette vil være til stor nytte for nye aktører som vurderer å satse i dette markedet.