Det har de siste årene skjedd en teknologisk utvikling slik at det finnes mange varmepumpeløsninger som kan tilpasses ulike temperaturkrav hvilket er svært viktig i fjernvarme- og nærvarmeanlegg.

- Vi er stolte av å ha fått inn mange faglig dyktige foredragsholdere med mye praktisk erfaring, kan Bård Baardsen, daglig leder i NOVAP, fortelle. - I tillegg til det faglige programmet ser vi på fagseminaret som en viktig møteplass hvor utbyggere, rådgivere og leverandører kan utveksle kunnskap og erfaringer, fortsetter han. Seminaret vil være nyttig for alle aktører som er involvert i planlegging, prosjektering og drift av fjernvarme- og nærvarmeanlegg.

Deltagerne på seminaret vil få et overblikk over de viktigste faktorene som må vurderes ved etablering av et fjern- eller nærvarmeanlegg. Et av temaene vil være potensial og lønnsomhet for utbygging av fjernvarme, nærvarme og lokale energisentraler i Norge og for hvilke anlegg det er mest aktuelt med avfall, bioenergi eller varmepumpe. Xrgia har utarbeidet en rapport om dette temaet på oppdrag fra Energi Norge og vil presentere resultatene på fagseminaret.

- I tillegg vil det være mange praktiske eksempler fra fjernvarmeselskaper, noen av disse med mer enn 20 års erfaring med drift av varmepumper, sier Baardsen. Disse selskapenes erfaringer vil være til stor nytte for nye aktører som vurderer å satse i dette markedet. Sist, men ikke minst, vil det også bli presentert en oversikt over hvilke tekniske løsninger som kan være aktuelle i dag og i fremtiden ved bruk av varmepumpe, avslutter Baardsen og estimerer et deltagerantall på godt over 100.

Program og eventuell påmelding finner man på NOVAPs nettsider - www.novap.no