– Vi vet at det er mange byggskader, og mange av dem er fuktskader, men det er slett ikke sikkert at dette bildet er rettferdig, mener Lars Gulbrandsen, daglig leder av Fagrådet for våtrom:
– Skader er godt stoff og hausses opp i media, men skadestatistikken forteller ikke hvem som har stått for utførelsen. Det kan være useriøse byggefirmaer, gjør-det-selv-entusiaster, eller rørleggere som slurver.
Det vi driver med er å utdanne fagfolk, og vi arbeider hardt for å få folk fra å lage våtrom selv.

Stor interesse for våtromskurs
– De siste årene har vi hatt 1200-1300 håndverkere på kurs hvert år, snart er det 23 000 som har gjennomgått utdannelsen, opplyser Gulbrandsen. – Vi sertifiserer også flere og flere bedrifter. De store kjedene forlanger etter hvert av sine medlemmer at de skal være sertifisert. Tilsvarende gjelder for bransjens oppdragsgivere, fra forbrukere, utbyggere og kommuner er det et økende krav om at utførende håndverkere skal ha denne kunnskapen.

Innbyggingscisterner og membran – hvilken membran?
– Hva er det som svikter oftest, Lars Gulbrandsen?
– Alt kan gå galt, men for lite kunnskaper om membraner og detaljer er en gjenganger. Vi anbefaler å bygge rommet med komplett membran før man begynner å bygge inn cisternen. Feil i forbindelse med innbyggingscisterner kommer til å koste mange penger fremover.
Fagrådet for våtrom og Sintef Byggforsk arbeider nå med et eget blad om innbygging av cisterner.
– Et problem for håndverkeren er at han befinner seg i en jungel av produkter der selv fagfolk kan gå seg bort. Noen leverandører har sett dette og tilbyr samlepakker hvor alt passer sammen. Vi opplever nå at noen varehus sender medarbeidere på kurs for å få et innblikk i våtromsnormen.

Byggebransjens våtromsnorm
– Fagrådet for våtrom utgir Byggebransjens våtromsnorm i samarbeid med Sintef Byggforsk, opplyser Gulbrandsen. – Våtromsnormen er utgangspunktet for kursing og sertifisering av håndverkere og bedrifter. Vi har 18 kursarrangører som driver undervisning over hele Norge.
Instruktørundervisning og -eksamen skjer her på huset. Den enkelte arrangør må være godkjent av oss, og ha instruktører som er godkjent av oss. All vår undervisning er på norsk, men det er deltakere fra store deler av verden.

– Hvordan finansieres Fagrådet, Lars Gulbrandsen?
– Vi finansieres av eksamensavgiften på kursene. Bedriftene betaler årsavgift, og vi får provisjon av salget av Byggebransjens våtromsnorm.
Fagrådet for våtrom er utgiver og det er Sintef/Byggforsk som er forlag og salgsapparat.

Ikke gjør det selv!
– Hva med forbrukerne i dette bildet?
– Det er de som til syvende og sist er vinnerne, men det blir de gjennom gode håndverkere. Forbrukere kan ikke kontakte oss for å få opplæring i å bygge våtrom, men vi driver litt informasjon til forbrukere på messer. De viktigste budskapene er: Ikke gjør det selv, og
Sørg for å få kontrakt når du bestiller badet bygget i samsvar med våtromsnormen. Det lønner seg også å be om referanser – og sjekke dem. Det at bedriften ser ok ut er ingen garanti for god leveranse.

For informasjonsarbeidet overfor publikum er Bygg Reis Deg viktig. Nå forbereder vi byggmessen på Nidarø i Trondheim. Vi har tradisjonelt holdt oss i Oslo-området, men nå må vi vise oss frem også andre steder. Vi er tre ansatte og det er begrenset hva vi kan være med på, tiden strekker knapt nok til og vi vasser ikke i penger.

Mer dokumentasjon, takk!
– Hvor må bedriftene bli bedre for å møte fremtidens krav, Lars Gulbrandsen?
– Bedriftene må bli flinkere til å planlegge og å dokumentere. Dokumentasjon kan virke som et ork der og da, men dokumentasjon er bare positivt. Kan rørleggeren dokumentere jobben trinn for trinn, kan han etterpå ikke beskyldes for feil han ikke har gjort. Samtidig er det tilfredsstillende for kjøperen å ha dokumentasjon.

– Hvordan er interessen fra bransjen?
– Vi har enorm pågang fra bedrifter og forbrukere og samarbeider med Huseiernes Landsforening. Men vi driver ikke opplæring av private – finn deg en solid håndverker.

– Hvor mange bedrifter er godkjent?
– Det er cirka 700, hvorav mange ikke er rørleggere. De har forpliktet seg til kun å bruke våtromsgodkjente fagarbeidere i alle ledd, enten det er rørlegger, elektriker, eller maler, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder av Fagrådet for våtrom. 


Eksempel på kreativt håndverk. Her er det elektrikeren som har slått seg løs.



 

 

 

 

 

 

 

 

 



Vakkert bad, eller hva? Disse to bildene viser samme bad, før og etter at man fjernet fliser og annet som dekket over store fuktskader.