- De er heftet utsikkerhet rundt slike tall, så vi må ta konklusjonene med en klype salt. Imidlertid er en svak konklusjon at rørleggerne har blitt flinkere og påfører andre mindre skader, men at vi får enkeltutbetalinger som trekker opp skadeutbetalingene, slik at det utbetales fortsatt like mye penger, sier salgssjef for næringsavdelingen i If Skadeforsikring, Ulf Michalsen.

Regionale forskjeller
Det er store regionale forskjeller når det gjelder utbetalinger knyttet til vannskader. Det er primært rørleggere og rørleggerfirmaer i de store byene som står for de største utbetalingene.
- Rørleggeren på bygda må nok være med og subsidiere, for det er i de store byene utbetalingene altså er høyest. Det kan komme av disse er mer eksponert for risiko gjennom store og omfattende prosjekter, mener Michalsen.

NRLs rolle viktig
- Hva med NRLs rolle her?
- Jeg har jobbet tett med NRL i mange år. NRL tar oppgaven sin seriøst og er en viktig pådriver i arbeidet med å få redusert vannskader som er en konsekvens av rørleggernes arbeid. Vi er i så måte godt i gang, men det kreves enda mer jobb på dette og andre områder fremover.

- Så økt fokus på rørleggernes arbeid, som er bare en faktor bak vannskadene, gir altså resultater?

- NRLs fokus er riktig og viktig. VI er på rett vei, men det går sakte. Det kommer nok også av at rørleggeren er veldig utsatt. Hvis er elektriker gjør en feil, så kortslutter det og sikringen går. Rørleggerens feil blir ofte fatal ved at tusener av liter vann kommer rennende og gjør store skader.

Store hytter på fjellet
Salgssjef Ulf Michalsen påpeker at noen enkeltutbetalinger har vært oppe i hele 10 millioner kroner. Slike store utbetalinger drar selvsagt statistikken veldig opp.

- Alle de store hyttene på fjellet bidrar også til store skadeutbetalinger. Mange hytter har både to og tre bad, hvis det skjer noe vinterstid blir det store summer knyttet til en enkeltbetaling, påpeker Michalsen.