- Det er ikke kommet flere enn sju høringsuttalelser til forslagene og de fleste har ingen kommentar, opplyser avdelingsdirektør, Ole Molnes i kommunal- og regionaldepartementet til www.vvs-forum.no.

Ole Molnes påpeker at det ikke er uvanlig at høringsuttalelser fra berørte instanser som berøres av forslagene først kommet ved fristens utløp, slik sett er det altså ikke noe uvanlig at det kun har kommet inn sju uttalelser så langt.

NRL samarbeider
- Når kan eventuelt nye forskrifter være på plass?
- Etter planen skal nye forskrifter fastsettes så raskt som mulig etter utløpet av høringsrunden, det vil i dette tilfelle si i god tid før årsskifte, sier avdelingsdirektør, Ole Molnes.

Blant de som kommer til å ytre seg om Liv Signe Navarsetes forslag om å myke opp reglene knyttet til ombygging av våtrom er altså Norsk Rørleggeres Landsforbund (NRL). Administrerende direktør, Tor Backe sier dette til www.vvs-forum.no:

- Vi er i ferd med å utdype et høringsforslag i samarbeid med byggmesterforbundet, murmesterne og malerne. Dette blir sendt inn før høringsfristen 20. september.

Byråkratisk maraton
Det er liten tvil om at de fire fagområdene vil gå i mot forslaget om å endre reglene. Tidligere har alle partene sagt et klart nei til å foreta dyptgripende endringer i forskriftene nå igjen. NRL har tidligere uttalt til www.vvs-forum.no, at utfordringen for Liv Signe Navarsete blir å balansere kravene til kvalitet i utførelse på våtrom opp mot behovet for langt enklere søknadsprosesser.

- Vi har i utgangspunktet vært positive til søknadsplikt for våtrom – både for nybygg og rehabilitering – fordi vi dermed fikk ansvarsrett og krav til kompetente håndverkere. Samtidig har vi påpekt flere ganger den byråkratiske maraton som de nye søknadsreglene innebærer. Kommunene må bli mer effektive ved å se forskjell på et stort byggeprosjekt og et lite privat bad, mener administrerende direktør i NRL, Tor Backe.

Sterk kritikk
Frank-Ivar Andersen i Byggmesterforbundet er blant de som har kritisert det nye utspillet til kommunal- og regionalminister, Liv Signe Navarsete kraftigst. Andersen har fulgt arbeidet med ny lov og forskrifter siden 2007, så han kjenner hele saken meget godt.

- Navarsete foretar en kuvending og ser helt bort i fra de politiske signalene som er sendt ut gjennom flere år. Det er mange og ganske entydige politiske signaler å forholde seg til, sier Frank Ivar Andersen bestemt.

Frank-Ivar Andersen har ved flere anledninger minnet om at i arbeidet med Plan- og bygningslov var fuktskader i våtrom et av hovedtemaene og et definert område, hvor det i følge politikerne var behov for innstramninger.

Trives i Ville Vesten…
- Politikerne varslet at det var sterkt behov for oppgradering av byggebransjen for å sikre nødvendig kvalitet, derfor ble det innført en egen bestemmelse i byggesaksforskriften (§ 2.2) om søknadsplikt og ansvarsrett for våtromsarbeid. Begrunnelsen for innføringen var i forskriften direkte knyttet til plan- og bygningslovens § 20-1, sa Frank-Ivar Andersen i Byggmesterforbundet til www.vvs-forum.no tidligere i år.

Forrige kommunal- og regionalminister Åslaug Haga var en sterk pådriver for å få strengere regler. Haga påpekte at det heftet feil ved 75 prosent av alle våtrom som ble bygd og at dette kostet til sammen 12-15 milliarder hvert år.

- Vi må få has på de som tror de bygger i Ville Vesten, mente Haga. Liv Signe Navarsete derimot trives tydeligvis i Ville Vesten.