Denne årelange tradisjonen blir nå historie med innføringen av F-gass sertifikat.

Kuldebransjen er det nå orden på sertifikat for varme arbeider og FSE-kurs.Undersøkelser viser at det ikke står så bra til når det gjelder CE-merking, Internkontrollforskriften, Transport av farlig avfall, Innmelding av ammoniakkanlegg, osv. F-gass sertifikat følger denne trenden, når kun 350 personer av 3500, så langt har løst sertifikat. Da kan en forvente at 20 prosent har løst F-gass sertifikat innen fristen på 1. september 2013.

Likeverdig konkurranse gir lønnsomhet
Inntjening i kuldebransjen har vært et tema siden bransjen ble etablert. Det er et nokså enkelt resonnement at de som vet minst om hva de holder på med, kan gi den billigste prisen. Eksempler på dette er å slurve med prosjektering, vakuumering og dokumentasjon.
Hensikten med lover og regler er at alle skal forholde seg til et minimumsnivå på utførelse, ofte begrunnet i personsikkerhet eller av miljøhensyn. Det er ikke morsomt å tape en jobb, men enda mer svir det, når den som vinner jobben, gjør det fordi vedkommende jukser på utførelsen.

Innsats mot gjerdesitterne
På forsommeren i år hadde VKE møter og samtaler med Seksjonssjef Solrun Figenschau Skjellum i Seksjon for klimakunnskap (KKL) i Klif, om problemet med gjerdesitterne i kuldebransjen. Dette har resultert i en bevilgning for å kartlegge kulde- og varmepumpebransjen i Norge. Hensikt er å følge opp hvert enkelt firma for F-gass godkjenning.
VKE har undersøkt alle tilgjengelige kilder og tror en snakker om ca 700 bedrifter. De firmaene som ikke er registrert på Isovator Sertifisering sine hjemmesider, vil få en individuell oppfølging frem mot 1. september 2013. Etter denne dato kan firmaene som ikke har F-gass godkjenning, forvente tilsyn.

Tiltak
Styret i VKE har gitt sin tilslutning til at investeringen i F-gass sertifikat skal lønne seg. Tiltakene før 1. september 2013, skal være av positiv art, da vi mener at lovpålagt sertifikat er et gode for bransjen.

På initiativ fra VKE har Klif bevilget ytterligere kr 60.000,- til en kampanje rettet mot alle de kulde- og varmepumpebedriftene  i registeret, slik at ingen bedriftsleder skal være i tvil om konsekvensene av å unnlate å ta F-gass sertifikat.

Klif har invitert VKE til en dialog om utøvelsen av tilsyn etter 1. september 2013. Våre forslag er:

1. Den finske modellen, der Mattilsynet kontrollerer servicerapporter og kulderegnskap, parallelt med andre oppgaver.

2. Den svenske modellen, med bøtelegging av kunde, installatør og installatørbedrift, dersom installasjon eller servicearbeidet er utført av ikke-F gassgodkjent virksomhet.

3. Tilsyn hos registrerte firma, som normalt ville jobbet med F-gass, men ikke har tatt dette.

Kurskapasitet
Isovator Sertifisering har gjort en god jobb med å fremskaffe nok kurs- og eksamenskapasitet, slik at alle som trenger, skal kunne få tatt F-gass sertifikat. Videre bør varmepumpegrossistene fremheves positivt, som virkelig har tatt tak i denne utfordringen, og kjører sine mange forhandlere gjennom egenopprettede kurs og frem til eksamen.

Utrolig nok er de fleste gjerdesitterne kuldefolk, merkelig fordi den økonomiske gevinsten av dette tiltaket burde være mest synlig for dem. Min konklusjon er at kuldebransjen har gått ”under radaren” til myndighetene i så mange år, at det har blitt en (u-)vane for en del bedrifter å tro at de slipper unna.

Når nå VKE har søkt Statistisk Sentralbyrå om en egen næringskode for bransjen, der alle vil være registrert, er forhåpentligvis tiden inne for lønnsomhet gjennom likeverdig konkurranse.