Prosjektet omfatter dels evaluering av eksisterende anlegg, dels utviklingsarbeid for å utvikle systemer som sikrer best mulig ressursbruk i nye anlegg. Denne artikkelen beskriver analyse av 10 års energibruk i Bugården Svømmehall i Sandefjord kommune.

Bugården svømmehall er etter norske forhold et stort kommunalt anlegg, bygget for nærmere 30 år siden. Anlegget var godt bygd i sin tid, og framstår som funksjonelt og attraktivt for publikum og idrett fortsatt. For ca 10 år siden ble det startet planlegging av nødvendig vedlikehold i anlegget, spesielt knyttet til tekniske anlegg. I forarbeidet til rehabiliteringen ble det satt fokus på energibruk, og et mål om å redusere så vel termisk som elektrisk energibruk ble fastsatt. Sandefjord kommune har i lang tid hatt gode rutiner på måling av energibruk sin bygningsmasse, og det er gledelig å kunne presentere en energihistorie der resultatet i vesentlig grad er basert på god oppfølging over tid. De resultatene som presenteres her er klimakorrigert, dvs det er gjort en omregning til normalår.

Ved rehabiliteringen som ble gjennomført i perioden 2004-2007 ble det lagt vekt på tidsmessige løsninger for vannbehandling, ventilasjon med energigjenvinning, samt varmepumpe for gjenvinning av energi fra gråvann. Løsningene som ble valgt kan i dag beskrives som første generasjon i et konsept som er under stadig utvikling.

Tre hovedgrep ble valgt:
• Maksimal energigjenvinning fra ventilasjonsluft i svømmehall
• Gjenvinning av energi fra gråvann, brukt til forvarming av blødevann til basseng
• Helautomatisk drift av badetekniske anlegg

Prosjektet ble avsluttet i 2007. Senere rehabiliteringstiltak i bygget er bl.a. knyttet til utskifting av ventilasjonsanlegg for garderober.

En 10-års oversikt over tilført energi til bygningen viser følgende utvikling, der år 2000 er satt til 100%. 



Som diagrammet viser var samlet energibruk økende inntil rehabiliteringen startet i 2003-04, og senere jevnt fallende helt fram til 2010. Sett opp mot de energimål som ble formulert ved oppstart av prosjektet, er resultatet godt i overkant. Gjennom disse 10 årene er samlet energibruk redusert med ca 35%.

For å forstå energibruken i bygget bedre er det gjort en analyse der de ulike energikilder er trukket inn. For Bugården svømmehall gjelder dette fastkraft, elektrokjel og oljekjel. Av tariffmessige årsaker er energiforsyning fra elektrokjel og oljekjel varierende, men samlet sett relatert til publikumstrafikk og utetemperatur. Fastkraft knyttes til generell drift (lys, roterende utstyr etc) og er følgelig ikke i så stor grad påvirket av klima eller publikumstrafikk i bygget.

En tilsvarende oversikt over de ulike kategoriene av energibruk i bygget er slik:


Noen interessante effekter kan leses av diagrammet. Etter rehabilitering faller all energibruk jevnt, men fastkraft øker noe i perioden 2005 - 2008. Dette kan forklares med at gjenvinning av energi fra gråvann krever økt pumpe- og kompressorenergi, men gir en vesentlig reduksjon i tilført termisk energi til bygget. Oljekjelen ble faset ut, men senere igangkjørt i korte perioder de siste to år – sannsynligvis av tariffmessige årsaker.

Sammenlignet med andre norske bad i samme kategori er energiforbruket i Bugården svømmehall i dag ca 40% under gjennomsnittet.

Det er fortsatt muligheter for energisparing i Bugården svømmehall, både på termisk og teknisk energi. Ekstra hyggelig er det at neste fase heller ikke behøver å være så krevende investeringsmessig. Faktisk er det slik at det trolig vil være bedre kost/nytte i ytterligere energisparetiltak på tekniske anlegg enn ved å velge bygningsmessige tiltak. Behov for vedlikehold av bygningsmasse vil naturlig nok kunne forrykke en slik vurdering.

Dersom det skal formuleres en moral i denne energihistorien kan den være slik:

1. Det er viktig å etablere gode målerutiner for energi, og ta godt vare på resultatene

2. Det er fullt mulig å redusere energibruken i et badeanlegg av høy alder dersom riktige tekniske løsninger velges.

3. Energisparing er ikke et engangstiltak, det er en kontinuerlig prosess. Bugården svømmehall er et godt eksempel på at jevn innsats over lang tid – også etter at investeringsfasen er avsluttet – gir fortsatt forbedring. Det er all grunn til å berømme både byggherrens ambisjonsnivå ved byggestart og driftspersonalets arbeid med stadige forbedringer.