Samtidig opplever NOVAP (Norsk Varmepumpeforening) at varmepumpebransjen allerede er i gang med tilpassing til de nye kravene ved at flere søker økt kompetanse på området. NOVAP har derfor valgt å sette opp ekstra kurs denne høsten for installatører av luft/luft varmepumper. 

NOVAP krever forutsigbarhet for varmepumpebransjen
KLIF (Klima- og forurensningsdirektoratet) publiserte den 15. juli anbudsdokumentene for oppdraget med å sertifisere firmaer og personer som skal installere varmepumper og kjøleanlegg. Frist for å levere anbud er 15. oktober 2010. - NOVAP har gitt KLIF tilbakemelding om at vi som bransje må ha noe tid til å tilpasse oss det nye regelverket, sier Bård Baardsen daglig leder i NOVAP, men Norge er kraftig forsinket i forhold til EUs frist for implementering som var 4. juli 2009. Det er viktig at KLIF i denne prosessen har forståelse for at når de endrer rammebetingelsene til en bransje som representerer flere milliarder i verdiskapning og mange tusen arbeidsplasser, er det viktig at de er flinke på kommunikasjon og dialog med varmepumpebransjen.

Konsekvenser for varmepumpebransjen
Når denne ordningen trer i kraft, vil dette få store konsekvenser for de som installerer og har service på varmepumper. Da vil det kun være godkjente firmaer og installatører som har lov til å installere varmepumper. Det vil i en periode være et stort behov for kompetanseheving i bransjen, men på sikt mener NOVAP dette vil medføre flere velfungerende varmepumpeanlegg og mer fornøyde kunder.

Gir økt interesse for NOVAPs sertifiseringskurs
Mer enn 500 personer har gjennomført NOVAP sitt 3-dagers kurs som gir kompetanse til å montere mindre varmepumpeanlegg. Dette er folk med ulike fagbakgrunn som rørleggere, elektrikere, kuldemontører, blikkenslagere med mer.
– Vi opplever økt pågang på disse kursene, kan Baardsen fortelle, og vi har derfor satt opp ekstra kurs denne høsten for å møte pågangen. Baardsen er sikker på at fremgangen i innføring av f-gass forordningen har påvirket folk i bransjen til å få kompetanse på dette feltet.
– Vi får mange henvendelser i forhold til denne ordningen og hvordan dette vil påvirke bransjen, fortsetter han, og mange er spente på hvilke krav det vil bli lagt opp til. Vi mener det kursopplegget vi har i dag er godt tilpasset kravene i f-gass forordningen, men vil selvfølgelig ha en dialog med fremtidig sertifiseringsorgan og eventuelt tilpasse vårt kursopplegg. Hvis det kreves vil vi også tilby de som allerede er sertifisert et kort tilpasset kurs for å bli godkjent. Dette kan gjøres enten nettbasert eller gjennom en kort samling.