I starten av juli skal EU-kommisjonen ta stilling til endringer i et regelverk for håndtering av visse fluorholdige klimagasser.

Regelverket, som går under navnet F-gassforordningen, stiller krav til alle anlegg som inneholder HFK-gass.

Area, et europeisk bransjeforbund som representerer 9.000 selskaper og 125.000 ansatte i kjøle-, frys- og airconditionbransjen, har jobbet for at EU skal pålegge jevnlige lekkasjekontroller av alle anlegg som inneholder mer enn 0,5 kilo HFK-gass skriver tu.no.

– Lite effektivt
I praksis ville det ført til at eierne av alle husholdninger med varmepumpe måtte ha bestilt og betalt rundt 2-4.000 kroner for lekkasjekontroll av sertifisert fagmann med jevnlige mellomrom.

Nå fraråder et ekspertpanel forslaget.
I en interim-rapport, utarbeidet av eksperter blant annet fra instituttene Öko-recherche og Öko-institut, vises det til at jevnlige lekkasjesøk, i alle beholdere som inneholder mindre enn tre kilo kjølegass, vil være et lite effektivt tiltak for å redusere utslippet av HFK-gasser, som er formålet med regelverket.

Ingen klimagevinst
– Lekkasjesøk er bare ett av flere tiltak for å redusere utslipp av HFK-gasser. Et av de viktigste tiltakene er å sørge for at kvalifiserte fagfolk foretar selve monteringen og demonteringen av alle kjøleanlegg. Er anlegget først tett etter montering mener ekspertene det ikke gir ekstra klimagevinst å gjennomføre jevnlige lekkasjekontroller i tillegg, sier Stig Rath, bransjesjef for kulde i bransjeorganisasjonen for ventilasjons-, kulde- og varmepumpeentreprenører (VKE).

Interim-rapporten er utarbeidet på oppdrag fra EU-kommisjonen er et innspill til debatten før kommisjonen bestemmer seg. Kjølebransjen forventer likevel at ekspertrapportens anbefalinger blir tatt til følge skriver tu.no.