Det nærmer seg ferietid og hvert år er det hvert år noen som kommer hjem til enorme vannskader. I gjennomsnitt koster en vannskade om lag 40 000 kroner, i følge If skadeforsikring.

Rørleggermester hos Comfort Fredrikstad, Truls Arne Nilsen, har over 20 års erfaring fra rørleggerfaget.
- Det er skremmende å høre at så få stenger vanntilførselen når reiser bort, og enda verre at hver fjerde ikke en gang vet hvor den er, sier rørleggermester i Comfort, Truls Arne Nilsen.

Én av fire vet ikke hvor stoppekrana er
For i følge undersøkelser If Skadeforsikring har gjennomført, stenger kun én av fem nordmenn vanntilførselen til boligen når de reiser bort. I tillegg viser undersøkelsen at hver fjerde nordmann ikke en gang vet hvor stoppekrana er.

- Hvert eneste år får vi mange svært alvorlige henvendelser om denne typen skader, sier informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring.

Berge er forundret over at så få foretar seg noe av det enkleste man kan gjøre når man skal være borte fra huset over en lengre periode.

- Når man vet hva de potensielle konsekvensene er, er det pussig at så få tar seg bryet med å slå av vanntilførselen til huset når de reiser bort. Når det gjelder hytter er det krav om at man stenger hovedstoppekrana om man er borte mer enn tre døgn, altså en helg, og det samme prinsippet bør gjelde for boligen, legger Berge til.

Ikke bare viktig når du reiser på ferie
Nilsen understreker at det ikke bare er nyttig å vite hvor stoppekrana er når man skal på ferie.

- Dersom du får en akutt lekkasje når du er hjemme er det avgjørende å forhindre de store skadene ved å benytte hovedstoppekrana. Er du blant de 25 prosentene som ikke vet hvor den er kan det få katastrofale konsekvenser. Det er ikke alltid slik at rørleggeren rekker å komme umiddelbart, påpeker Nilsen.

De senere årene har det kommet flere anretninger som gjør stoppekrana mer tilgjengelig og installasjoner som sikrer mot vannskade. Det mener Nilsen forhindrer mange kostbare skader.

- En magnetventil er noe vi installerer stadig mer og mer av. Denne monteres ofte ved utgangsdøra og er en enkel knapp for å stenge vanntilførselen. Ved installasjon av nye apparater på bad og kjøkken, som for eksempel oppvaskmaskin, skal det monteres sensor som oppdager og forhindrer vannlekkasje, avslutter Nilsen.