– Norge er velsignet med frisk uteluft de aller fleste steder. Trives vi i denne luften utendørs, så vil vi trives med den samme luften innendørs. Så svaret på det første spørsmålet er ”ja”, mener Jesper Kjeldsen. Derfor: Bort med omfattende ventilasjonssystemer og uoversiktlige tilluftkanaler, og inn med naturlig ventilasjon.

Vindusstyrt naturlig ventilasjon fra danske Windowmaster går ut på å sikre bygningen godt inneklima gjennom kontrollerte åpninger i fasaden. Alt etter byggets egenart, styres vinduene automatisk på grunnlag av interne faktorer som CO2 og temperatur, og eksterne faktorer som temperatur, vind, vindretning og nedbør. I mange tilfeller kombineres løsningen med mekanisk avtrekk.

Windowmaster representeres i Norge av BSI AS (Building System Integrator As) i Larvik. Vidar Henning Hansen i BSI As, kan fortelle at markedet i mange år har vært skeptisk til naturlig ventilasjon, som på mange måter har vært har vært motarbeidet av ventilasjonsbransjen.
– Men markedet merker nå et økende press fra brukere som ønsker seg løsninger med gode og dokumenterbare resultater både når det gjelder godt inneklima og lavere energibruk.

Det er nå levert over 300 velfungerende anlegg i de skandinaviske land og Storbritannia.
Nyere forskning viser blant annet at de skolene som er bygget med naturlig ventilasjon har det beste inneklima og de mest tilfredse brukerne.

Elsket av arkitekter og byggherrer
– Naturlig eller hybrid ventilasjon med Windowmaster gir erfaringsmessig en lavere investeringskostnad, og en betydelig reduksjon i driftsutgiftene i forhold til konvensjonell ventilasjon, opplyser Hansen. – Men like viktig er at du frigjør 4-7 % av byggets areal når man fjerner omfattende ventilasjonsaggregater.

I mange tilfeller kan man fjerne nedforede himlinger, og dermed oppnå større takhøyde og mer luft innenfor samme etasjehøyde. Det gir en frihet som arkitektene vet å sette pris på.

Windowmaster har hittil hovedsakelig vært levert til kontorbygg og skoler, men egner seg også i eneboliger.
Automatisk vinduslufting er noe som flere og flere ønsker seg.
En enebolig står tom store deler av dagen, men kan allikevel luftes via vinduene uten fare for at uvedkommende trenger seg inn.
Vinterstid er sjokklufting svært gunstig og forbløffende energieffektivt, mener Hansen.

Hva med stadig økende krav til redusert energibruk?
Windowmaster benytter naturlige drivkrefter som vindtrykk og termiske oppdrift, og kan derfor skifte store luftmengder med minimal bruk av energi. I bygg hvor man får til tverrlufting er dette som regel nok, men i noen tilfeller er det en fordel å integrere mekaniske avtrekksanlegg. Det som betegnes som hybrid naturlig ventilasjon.
Denne løsningen åpner også opp for varmegjenvinning av avtrekksluft – noe som gir et positivt bidrag til energiregnskapet.

– Mange forestiller seg at det å slippe inn kald uteluft krever et supplement av tilleggsvarme, og det har de helt rett i. I den kalde årstiden og på de kaldeste dagene kreves det ekstra tilførsel av varme. Men siden våre systemer bruker lite strøm og opererer uavhengig av elektrisitet, så kan denne varmen komme fra alternative og sågar CO2- nøytrale energikilder.
En annen viktig faktor er at kuldeperiodene blir kortere og kortere, og i næringsbygg er overskuddsvarme et økende problem. Vi benytter oss av de naturlige drivkrefter som vindtrykk og termisk oppdrift, samtidig som vi kjøler bygget ned automatisk ned om natten og kvitter seg med all overskuddsvarme uten nevneverdig bruk av energi.
Naturlig nattkjøling i kombinasjon med tunge bygningsmasser som betong er det svært mange fagpersoner som nå tar til orde for.

– Vi vil fremheve at vi legger stor vekt å finne ut om et gitt bygg egner seg for naturlig ventilasjon, sier Vidar Henning Hansen.
Hvert prosjekt vurderes individuelt av spesialutdannede ingeniører, som ser på parameter som klimatiske forhold, uteluftens kvalitet, byggets utforming og plassering, personbelastning m.m.
Hvis vi ser at forutsetningene er til stede så gir vi våre kunder forpliktende inneklimagarantier – med logg over faktisk leverte resultater.

Vår visjon er å bringe dagslys og godt inneklima inn i menneskers hverdag, avslutter Vidar Henning Hansen.

Blant de byggene i Norge som har Windowmaster naturlig/hybrid ventilasjon, er Moltemyr barnehage i Arendal, Mæla ungdomsskole i Skien og Mykje skole i Haugesund.

I København finnes det hos Arbeidstilsynet, og ikke minst i Københavns mest besøkte referansebygg, NCC-bygget på det gamle Tuborg-området. Der er det mekanisk ventilasjon kun i toaletter, kafeteria og trimrom. Ellers er det helt naturlig – og frisk luft.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moltemyrskogen Barnehage, Arendal.

Mykje Skole, Karmøy