En av entusiastene som står bak dette prosjektet er Torbjørn Lothe Vik, markedsdirektør for VA i Brødrene Dahl AS, der han har vært i 22 år.
– Det var professor Oddvar Lindholm ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og jeg som startet dette, forteller Lothe Vik. Vi innkalte de sentrale VA-leverandørene og fikk med oss rørgrossistene, NRF, RIF, og andre. Så kom stortingsvedtaket i desember 2003, et dokument 8-forslag om større oppmerksomhet rundt VA-nettet. Det ble vedtatt å sette opp en benchmark-modell og det var enighet om å bruke noen kroner på å holde det i gang. Nå gir vi ut Oval-Info hvert kvartal. Oval står for Opplysningsutvalget VA-ledningsnett.

Den som er opptatt av tilstanden til det norske vann- og avløpsnettet, behøver aldri å slippe opp for bekymringer, for tilstanden er dårlig.
– Vi fornyer cirka 0,69 prosent av ledningsnettet hvert år, og det betyr at etterslepet bare vokser, opplyser Torbjørn Lothe Vik. – Med 0,5 % tar fornyelsen 200 år, med 1 % tar den 100 år, og det er omtrent maks levetid. Resultatet av tingenes tilstand er at lekkasjene er cirka 50 prosent. I verste fall, hvis det blir brudd på vannledningen, kan det oppstå vakuum i røret og det blir sug – med "en herlig blanding". Det er ikke vanlig med tilbakeslagssikring inn til den enkelte abonnent. Verdien av nettet er anslått til 350 milliarder kroner.

Vannledningsnettets tilstand har store konsekvenser for miljøet. Når det kan reises tvil om drikkevannets kvalitet på grunn av dårlig avløpsnett, gir det legitimitet til et produkt som ikke burde eksistert i norske butikker: flaskevann. Der ledningsnettet er i orden, er tappevannet like bra som vann på flaske, noen ganger bedre. Likevel er vi så lite miljøbevisste at vi kjøper vann på flaske. Det skal produseres, fraktes med lastebil til butikken, og tomgodset skal tilbake til fabrikken. Alt dette representerer en stor miljøbelastning.

Fakta om VA-nettet
Kommunalt spillvannsførende avløpsnett er på 34 210 km. Medregner offentlige overvannsledninger er lengden offentlige avløpsledninger cirka 50 000 km. Kommunalt vannett er på ca 47 000 km. Vannverkene leverer 490 liter per person og døgn. Forbruk i husholdningene er ca 200 liter person/døgn. Lekkasjer i vannettene er også cirka 200 liter person/døgn. Fornyelsen av avløpsnettet per år av total lengde har minket fra 0,56 % til 0,51 % i løpet av ett år. Fornyelsen av vannettet er forbedret de siste 3-4 årene og er nå cirka 0,69 % per år, men ca 1/3 av vannettet ligger i vannverk som praktisk talt ikke har fornyelse.

Når du leser dette har VVS-forums redaktør nettopp avsluttet en oval weekend.