Investeringene vil gå til bygging av et nytt energigjenvinningsanlegg med to nye kjeler til erstatning for eksisterende kjel samt oppgraderinger av eksisterende turbin og generator. Anlegget vil gjenvinne varmen i prosessdampen fra smelteverket og produsere 180 GWh elektrisk kraft per år. Prislappen for anlegget er beregnet til mer enn en halv milliard kroner.

- For Statkraft er det viktig å bidra til at gode prosjekter for energieffektivisering i industrien realiseres. I tillegg til å øke energieffektiviteten ved Elkem Thamshavn bidrar anlegget også til ny kraftproduksjon og dermed bedre kraftbalanse i Midt-Norge, understreker innovasjonsdirektør Sverre Gotaas i Statkraft.

- Energigjenvinningsanlegget vil gjøre Elkem Thamshavn til et av verdens mest energieffektive silisiumverk, med en gjenvinningsgrad på ca 25 prosent, sier verksdirektør på Thamshavn, Alf Tore Haug.

- Regjeringen er opptatt av å få frem denne typen prosjekter i norsk næringsliv og industri, hvor potensialet for energigjenvinning ofte er betydelig. Det er gledelig at industrien satser offensivt til tross for vanskelige økonomiske tider. Tildelingen viser nok en gang hvordan regjeringens krisepakke bidrar til grønne arbeidsplasser, sier politisk rådgiver Jarand Felland.

-180 GWh gjenvunnet elektrisitet fra dette prosjektet vil virke positivt for den sårbare kraftsituasjonen i Midt-Norge. Det tilsvarer det årlige forbruket til omkring 9.000 norske husstander, sier politisk rådgiver Jarand Felland.

Elkem Thamshavn AS er et smelteverk for silisium i Orkdal kommune. Elkem Thamshavn har siden begynnelsen av 1980-tallet arbeidet for å produsere elektrisitet fra de varme avgassene fra silisiumprosessen og er i dag det eneste silisiumverket i verden som gjenvinner elektrisitet fra silisiumprosessen. Resultatet av de nye investeringene vil gi ytterligere 180 GWh gjenvunnet elektrisitet.

Enova tilføres i 2009 et rekordbudsjett på 2,6 milliarder kroner til fornybar energi og energieffektivisering. Av disse ble omtrent 1,2 milliarder kroner bevilget som en del av regjeringens tiltakspakke for å stimulere den økonomiske aktiviteten.