Enova har som kjent blitt tilført 1,19 milliarder i ekstra tilskudd gjennom Regjeringens tiltakspakke. På en pressekonferanse i Olje- og energidepartementets lokaler i Oslo onsdag 4. mars redegjorde Enova-direktør Nakstad og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen for bruken av pengene.
Nytt program

Som en følge av tiltakspakken, oppretter Enova nå et nytt program rettet mot energieffektivisering i offentlige bygg. Rammen på programmet er på 400 millioner kroner.

De øvrige 790 millioner kronene skal brukes på etablerte områder, i all hovedsak knyttet opp mot miljøvennlig varme og vindkraft. Enova har allerede tildelt 120 millioner kroner til fjernvarme-utbygging.

- Forutsetningen for å ta del i denne støtten er at man setter raskt i gang. I tillegg til å skape energiresultater, vil vi bidra til å bevare og skape arbeidsplasser. Dette er samtidig en historisk mulighet til å øke bruken av miljøvennlige energikilder, sier Nakstad.

13 fjernvarme-tildelinger

Som en del av sine motkonjunkturtiltak har Enova allerede tildelt i underkant av 120 millioner kroner til i alt 13 utbygginger av fjernvarme infrastruktur. Dette tilsvarer en samlet leveringskapasitet på nesten 270 GWh fjernvarme.

- Dette er en god start på vårt arbeid for å bidra til regjeringens tiltakspakke, sier Nakstad.

Ekstrabevilgningen gir Enova mulighet for økt innsats på en rekke av selskapets programområder. Disse midlene kommer på toppen av de ordinære overføringene til Enova fra Energifondet.

Totalt disponerer dermed Enova 3,5 milliarder kroner som skal brukes i arbeidet for mer effektiv energibruk og økt produksjon av fornybar energi.

Lettere å få støtte

Støttesatsen varierer avhengig av hvilket program som utløser støtten.

- Men generelt skal det nå bli lettere å få støtte innenfor alle program. Blant annet senkes kravet til energiutbytte betydelig for dem som bytter ut gamle oljekjeler med energikilder basert på fornybar energi. Vi vil dessuten øke støttesatsen merkbart innenfor energiomlegging og energireduserende tiltak i tillegg til reduserte krav til energiutbytte, sier Nakstad.

Større mulighet Statsråd Terje Riis-Johansen oppfordret aktører i bransjen om å søke midler så raskt som mulig og viste til de betydelig økte rammene for Enova.

- Muligheten for å få støtte nå er betydelig større enn den har vært tidligere, sa Riis-Johansen.

Enova vil om få dager åpne for søknader innenfor nye program på www.enova.no