- I arbeidet med disse oppdragene har vi trimmet vår forståelse av energibruken i et bygg. Vi kan alt det praktiske innenfor alle disse fagområdene og her har vi et klart fortrinn. Grunnen til dette er at vi parallelt med gjennomføring av ENØK-analyser arbeider med prosjektering av lavenergi anlegg. Vi vet god hvor skoen trykker, og vi har kunnskap om hvordan oppdragsgiver bør drifte sine tekniske anlegg for å ivareta de forutsetninger som blir gitt i en ny installasjon, sier Roar Smelhus, seksjonsleder VVS-energi hos Hjellnes Consult AS, til vvs-forum.no.

Roar Smelhus påpeker at et godt energioppfølgingsprogram også bidrar sterkt til besparelser. Det er ofte små justeringer som skal til. Energioppfølgingssystemer (EOS-systemer) omhandler systemer som har til hensikt å kontrollere energiforbruket i bygg. For å få god økonomisk drift av bygg, så er Hjellnes Consult en viktig bidragsyter. Det samme gjelder SD-anlegg (sentral driftskontroll).

- Gjennom vår vvs- og energikompetanse er vi stadig i inngrep med større energisentraler. I de fleste prosjekter blir nå prosjektert som kombinasjonsanlegg hvor varmepumper eller biobrensel blir benyttet som grunnlast og olje eller gass blir benyttet som reserve/spisslastdekning. Det finnes faktisk ikke så mange alternativer for olje eller gass i dag, men HC mener klart at kombinasjonsanlegg med varmepumpe eller biobrensel som grunnlast er det mest driftssikre og det sikrer et godt ytre miljø.. Så lenge olje blir benyttet som spislast, ser man av varighetsdiagrammene at det er svært få dager det egentlig er behov for olje. På denne bakgrunn forstår vi ikke helt kravet til total utfasing av oljekjeler da dette gir sikre gode anlegg, med lite totalutslipp og med moderate investeringer.

Ved at kjelene benyttes som spisslastdekning blir oljeforbruket lite og behovet for lagring av større oljemengder bortfaller.

Roar Smelhus hos Hjellnes Consult AS legger til at så snart biodielsekjelen kan erstatte oljekjelen har vi imidlertid et fullgodt alternativ til den tradisjonelle energisentralen, hvor all energi er basert på fornybare ressurser.