Behovet for å redusere utslippene av klimagasser har de siste årene også tvunget ventilasjonsbransjen til å aktivt se på hva den kan gjøre for å redusere utslippene.

Europa sett under ett, så går mellom 10 og 20% av det totale energiforbruket i industri/virksomheter med til drift av ventilasjonsanlegg. Det er derfor viktig at hver enkelt komponent i et ventilasjonsanlegg er så energigjerrig som mulig.

Opptil 30% av energibruken i et ventilasjonsanlegg går med til å presse luft gjennom filteret. Det er med andre ord svært viktig at også filtrene har et så lavt trykkfall som mulig - vel og merke uten at det går på bekostning av inneklimaet.

Felles merkeordning
Så langt har bransjen ikke hatt en enkel måte å synliggjøre hva som skal til for at et ventilasjonsfilter kan karakteriseres som energieffektivt. Trykkfallet har vært den åpenbare faktoren for å se på energiforbruket, men dette har igjen ført til at det har vært for lite fokusert på partikkelutskillingen - som tross alt er den viktigste funksjonen et filter har.

For de aller fleste har forklaringene på hva som er et energieffektivt filter rett og slett blitt for teknisk.
Enkelte aktører i bransjen har også prøvd seg på sine egne merkeordninger, mer eller mindre uten hell.
Men med den nye, felles energimerkeordningen på plass bør det bli langt enklere for byggeiere og ventilasjonsentreprenører å velge “energiriktige” filtre.

Pass på utskillingen
Den nye energimerkeordningen, som ble vedtatt våren 2011, vil altså gjøre det lettere å velge de mest energieffektive ventilasjonsfiltrene på markedet.  Likevel er det også her et lite “men”.

Selv om merkeordningen tar hensyn til partikkelutskilling, er det nemlig lettere å oppnå energiklasse A dersom en presser ned partikkelutskillingen.

Markedssjef Tormod Sperstad i Interfil opplyser til vvs-forum.no at Interfil kommer til å ta med utskillingsgraden som en tilleggsinformasjon i energimerket. - Dersom valget står mellom to tilsvarende filtre fra ulike leverandører, og der begge filtrene er i filterklasse F7 og energiklasse A: sørg for at du velger filteret med høyest utskilling av 0,4 my partikler sier Sperstad.

Lett gjenkjennelig
Selve inndelingen av de ulike energiklassene er lett gjenkjennelig fra tilsvarende merkeordninger, som for eksempel energimerking av bygg og hvitevarer.  A er den høyeste energiklassen som kan oppnås. Klasse G er den laveste.En felles visuelt merke er foreløpig ikke på plass. Inntil videre er det derfor opp til hver enkelt leverandør å ta i bruk bokstavkodene.

Det er resultatene som oppnås etter at et filter er testet i henhold til den til en hver tid gjeldende utgave av EN779 som danner grunnlaget for målingen av energieffektivitet i Eurovent 4/11.

I EN779 blir både partikkelutskilling og trykkfall ved ulike støvbelastninger målt. Med disse måleresultatene på plass er det også mulig å gjøre en beregning av energiforbruket et filter vil ha i løpet av et driftsår. Det årlige energiforbruket en kommer fram til etter denne beregningen avgjør, i kombinasjon med oppnådd filterklasse i henhold til EN779, hvilken energiklasse filteret havner i (se egen tabell).

Foreløpig er det mulig å foreta beregninger på bare 3400 m3/t (helmoduler), men det arbeides også med å innføre beregningsmetoder på andre luftmengder.

- Vi har har gjentatte ganger bevist at filterserien SuperFlow er i ypperste klasse både når det gjelder energieffektivitet og partikkelutskilling. Nå blir de mest vanlige filtrene i både denne filterserien, samt lavenergiserien EcoFlow, også klassifisert i energiklasse A i henhold til Eurovent 4/11. Også filterserier fra Viledon, som Interfil har det norske agenturet for, er energimerket. De fleste av disse vil også havne i energiklasse A opplyser Tormod Sperstad til vvs-forum.

Den komplette utgaven av Eurovent 4/11 kan lastes ned via følgende nettsted: www.eurovent-association.eu.