Rundt om i Norge finnes det nærmere 8 000 større bygg med vannbåren varme. En stor del av disse har et fyrhus med oljebrenner i kombinasjon med elektrokjel. Ved at man har to energikilder kan man skifte mellom olje og elektrisitet – alt etter hva som til enhver tid er mest lønnsomt.


Bildetektst: Vaktmester Per Kristiansen med varmepumpen. Pumpen er meget støysvak og er produsert i Sveits.Varmepumpen i fyrhuset til Haukåsen sameie 1 dekker grunnlastbehovet for 100 av borettslagets leiligheter.

Også Haukåsen sameie 1 på Haugerud i Oslo hadde et slikt fyrrom. Men der har de to store oljefyrene og elektrokjelen fått selskap av en varmepumpe. Varmepumpen trekker 20 kW og gir 60 kW ut på nettet. Varmepumpen er integrert i anlegget slik at den kan produsere varme hele tiden. Installasjonen er enkel og medfører ingen store ombyggingsarbeider i varmesentralen. Varmepumpen er meget støysvak, noe som er helt nødvendig i tette boområder.

– Mange borettslag har sett etter muligheter for å spare penger på oppvarmingssystemer som også er mer miljøvennlige, sier sivilingeniør Tor Sveine, daglig leder av Nordisk Energikontroll AS. – Her fungerer varmepumpen som den grunnleggende varmekilden, mens olje og elektrisitet tar spisslasten. Målingene viser at vi så langt har oppnådd en energibesparelse til oppvarming på 32 %. Pumpen er av typen luft-vann og har vært i drift siden julen 2007.


Bildetekst: Vannet fra varmepumpen går ut i det nederste av de to tverrørene. Det øverste er retur.

– Varmepumpen sitter på varmefordelingen i fyrhuset, det gir bedre kontroll med vannet som går inn på varmepumpen, opplyser Tor Sveine videre. – Når det er varmebehov går varmepumpen bestandig, den effektreguleres mot utetemperaturen. Når det trengs mer, kommer det varme også fra fyrhuset.

Varmesentralen i Haukåsen sameie 1 betjener 100 av borettslagets 276 leiligheter. De 176 som betjenes fra en annen varmesentral er neste prosjekt.

Gunstig finansiering
– Varmesentralen i Haukåsen sameie 1 er et pilotanlegg utviklet av Nordisk Energikontroll AS, opplyser Tor Sveine, det var vi som tenkte ut konseptet og vi fikk støtte av Enova. Anlegget har gått i en halv fyringssesong. Vi har arbeidet med konseptet siden i fjor sommer.

Tor Sveine opplyser dette om finansieringen av varmepumpen: – Vi har en finansieringsavtale med Nordea og tilbyr nå den samme løsningen til andre borettslag. Kunden betaler kun et kontantbeløp på 200 000 til 300 000. Resten nedbetales med sparefinansiering. Dette gjør det enkelt for kunden å spare både penger og miljøet – uten å ha mange penger i banken. Investeringen vil typisk være på mellom 500 000 og 1 million, men finansieringsløsningen gjør at kunden ikke behøver å ha den millionen. Dette er et pilotanlegg, i sommer er det to andre borettslag som skal ha samme løsning.


Vaktmester Per Kristiansen i Haukåsen sameie og Tor Sveine i Nordisk Energikontroll med en av de to oljebrennerne.


De to oljefyrene i varmesentralen er tredve år gamle. Den til venstre har fremdeles den originale brenneren, den til høyre fikk ny, høyeffektiv brenner i fjor. Elektrokjelene står til høyre


Her måles røykgassen og forbrenningen justeres kontinuerlig for å minske utslipp.