Det er første gang Statsbygg tar i bruk denne metoden, og den 6. april vil omsorgssenteret overta den sentrale driftskontrollen. Forbrukstavlen er utarbeidet av Statsbygg.

- Det energistyrte anlegget er den mest brukervennlige og visuelle måten å måle energibruk på, sier prosjektleder Tommy Pedersen.

- Fordelene ligger i overvåkingen og kontrollen. Ved den nye metoden vil det også bli enklere å sammenligne et bygg med et annet, eller man kan sammenligne forbruket opp mot energimålene for den respektive eiendommen eller bygget, forklarer Pedersen. - Modellen egner seg best for eiendommer bestående av flere bygg, men den er tilrettelagt for å kunne tilpasses alle Statsbyggs eiendommer.

Fra energiregnskapet vil det også kunnes leses av hvor stor andel av oppvarmingen som kommer fra fornybare oppvarmingskilder.

- På Gjøvik vil vi helt konkret kunne lese av hvor mye varmepumpene bruker og med hvilken virkningsgrad, og i samarbeid med bruker vil vi kunne stimulere til økt bruk av fornybar energi, forteller prosjektlederen. - Denne funksjonaliteten er under utvikling og vil bli tatt i bruk høsten 2011.

- Med resultatene dette kan gi er det lettere for brukere og Statsbyggs drift og forvaltertjeneste til å styre energiforbruket.