Energi- og miljøkonferansen på Kielfergen går tilbake til Tenerife i 1986, da 250 mennesker var samlet til en konfernse om temaet. Arrangør var Nordiske Seminarer. På grunn av at Sverige og Danmark ble medlem av EU, opphørte dette nordiske4 samarbeidet. Fra 1995 ble konferansen drevet av Stiftelsen Vekst AS med ildsjelen Kai Hollstedt som primus motor. Kai Hollstedt gikk av i 2010 og årets konferanse ble derfor arrangert av hans eget firma KH Consult, i samarbeid med Høgskolen i Oslo, Neas og Nordiske Seminarer AS. 

Saken fortsetter under bildet:

Kai Hollstedt med to av kveldens prisvinnere: Bjørn Tore Larsen og Jan Vilhelm Bakke.

Det mest interessante på disse konferansene er ofte foredragsholdere som kan avsløre populære vrangforestillinger, og påpeke dumheter som begås av byråkratiet. Det er ingen mangel på temaer. Blant de opplysningene som gir grunn til å spørre om myndigheten er på villspor når de om få år vil kreve passivhusstandard, er det forhold at passivhus ofte bruker mye mer energi enn beregnet. Det gjelder både boliger og institusjoner. For eksempel ble en barnehage med passivhusstandard målt til å bruke 240 kilowattimer per kvadratmeter i året, mens det vanlige er 165 kWh.

Christian R. Hemmingsen fra Enova fremhevet at ”den mest miljøvennlige energien er den som ikke blir produsert”. Men det er et stort spørsmål om passivhus er noen miljøvennlig løsning, eller om det er energisparing på bekostning av trivsel og helse. Mange tilbakemeldinger så langt gir grunn til å stille spørsmål ved om vi her er på ville veier.

Under konferansen ble det presentert mange produkter som kan gi vesentlige bidrag til å redusere energibruken i bygg. En av dem var Martin Rafdal i Glamox. Han fremhevet at leverandører må bli flinkere til å informere om hva som finnes og hva driften koster: 85 prosent av livsløpskostnadene er drift. Rafdal presenterte fire regler for å energieffektiv belysning:

1. Bare lys når det er behov,
2. Slå av automatisk når det ikke er mennesker i rommet.
3. Regulere den kunstige belysningen når dagslys gir et tilskudd.
4. Velg energieffektive belysningsløsninger/produkter.

I mange kontorbygg er det bare cirka 50 % tilstedeværelse – men ofte er lyset på fra tidlig morgen til utpå kvelden.

Saken fortsetter under bildet:

Overingeniør Øystein Andersen fra Høgskolen i Oslo var konferansens Formel 1-mester. Hans formler var nær ved å løse verdensgåten, og rettet antakelig opp noen misforståelser.

Et av EU-direktivene som kan bli plagsomt for Norge, er det som forbyr elektriske varmtvannsberedere. Et slik forbud vil ramme norske produsenter. Avdelingsleder Ola Semb i OSO Hotwater AS var imidlertid ikke veldig pessimistisk: – EU-direktivet er en utfordring, men vi er godt forberedt. Ifølge deres standard kan en elektrisk bereder bare klare 40 % energieffektivitet, fordi standarden er basert på strøm fra kullkraftverk. I bruker vannkraft. Vi utvikler forskjellige nye produkter ut fra dette, men den elektriske berederen i Norge er miljøvennlig og forsvinner neppe.

Det vakte begeistring i forsamlingen da Kai Hollstedt fikk en pris fra Enova. Der står det følgende: Enova gratulerer Kai Hollstedt med solid faglig innsats for å fremme energi- og miljøarbeidet i det norske bygg- og eiendomsmarkedet.

Enova vil berømme Kai Hollstedt for bygging og vedlikehold av faglig nettverk, gjennomføring av konferanser og for initiering av tiltak til fremme av miljøvennlige energiløsninger og prosjekter i Norge.

Kai Hollstedt bidrar til et energieffektivt og fornybart Norge!

Trondheim, 30.11.2011

Undertegnet: Christian Hemmingsen, områdeleder Næringsbygg, Enova, og Frode Olav Gjerstad, seniorrådgiver, Enova.


Svenke Folkestad er daglig leder av MultiEnergy AS som er norsk importør av den omdiskuterte energisentrale CBB (Clima Best Board).


Jegermester Harald de Presno med konferansens lystige høydepunkt første dag. Harald de Presno var mannen som skapte Interfil AS i Skjåk.