Det er Dagsavisen som i mandagens utgave kan bringe Enovas byggstatistikk for 2007 og rapporten viser helt tydelig en lite miljøvennlig utvikling. Energibruken i boligblokker har økt med 8,5 prosent fra 2006 til 2007. I bygninger for religiøse aktiviteter er økningen på 1,9 prosent, mens hoteller og forretningsbygg har en vekst på henholdsvis 0,7 prosent og 0,3 prosent.

- Dette er fullstendig uakseptabelt, sier leder av Bellonas klima- og energiavdeling. Arkitekter og utbyggere må begynne å tenke energisparing når de bygger nytt, sier Ane T. Brunvoll til Dagsavisen.

Forretningsbygg er blant de de største energislukerne av alle. Forbruket i 2007 var på hele 425 kilowattimer per kvadratmeter. Som en sammenligning kan vi nevne at skolene her i landet klarte seg med 179 kilowattimer per kvadratmeter. 99 prosent av alle forretningsbygg benytter seg av elektrisitet. De fleste kontorbygg bruker også stort sett kun elektrisitet til oppvarming og det største paradokset er at de nye byggene ofte bruker mest energi.

- Disse tallene gjenspeiler velstanden vi har hatt siden 1980-tallet. Bakgrunnen ligger også i det faktum at utbyggerne skal selv ikke bruke byggene. Energiutgiftene blir veltet over på leietakerne, sier Brunvoll i Bellona.
De siste årene er det bygd mange bygg med stor glassflater. Hele vegger med glass er energikrevende, ikke minst hvis de vender mot nord.

Det hører med til historien at fengslene brukte 19, 9 prosent mindre energi enn tidligere. Kulturhus har kuttet forbruket med 11 prosent, mens læresteder som skoler og universiteter brukte 11,5 prosent mindre energi fra 2006 til 2007. Totalt sett har energiforbruket gått ned med 2,3 prosent. Kommunene har bidratt med sitt ved å kutte i forbruket til skoler og sykehjem.
- Kommunene har mer å gå på. Støtteordningene må bli bedre og det må bli enklere å søke, sier Bellonas Ane T. Brunvoll til Dagsavisen.