- Jeg ønsket å starte for tre år siden, men jeg fant ingen entreprenør. Først nå er dette mulig, sier Karin Adalberth.

I løpet av april i år vil hun og familien flytte inn i dette helt spesielle huset i Åkatorp i Skåne i Sverige.

Inspirasjon kom da familien skulle finne ny bolig. Ingenting på markedet virket fornuftig å kjøpe, og Karin Adalberth innså at hun kunne like godt bygge selv. Deretter økte kravene til huset, herunder energibruk.

- Det er mange nye tenkemåter og vi må være veldig forsiktig. Det er en hard jobb å bygge, men samtidig interessant, sier entreprenør Marcin Szacha-Gluchowicz som driver Lumar Bygg i Malmø.

Solen reflekteres i de store vinduene i øverste etasje av Villa Åkarp. På solrike dager skal all elektrisitet og varme produseres fra solpaneler.

Inne i huset er det en stor akkumulatortank, som vil bli supplert med en vannmantlad pelletskamin i vinter. Varme skal utvinnes fra avløpsvann gjennom en varmeveksler rundt rørene.

Men huset er ikke bare energieffektive, estetikk er også viktig. De store vinduene pryder huset, både for lys og for å vise at det kan bygges en flott hus som er energieffektivt.

- Jeg vil gjendrive de som mener vi må ha lite smutthull for å ha en energibesparende hus, sier Karin Adalberth er entusiastisk til alle løsninger som er bygget inn i huset. Varmetap i skruehullene skal elimineres med klebrig butylgummibånd som skal ligge rundt skruene.

Andre løsninger inkluderer forhøyede vinduene for å øke lysinnslippet, radiatorer skal sitte midt på veggen i stedet for under vinduet. Men selv om energisparing skal gjennomføres til det ytterste mulig i dag, er det fortsatt noe hun savner på markedet.

- Jeg ønsker at produsenter av for eksempel TV ta sitt ansvar og utvikler energieffektive produkter. Noen husholdningsapparater er ok, men ikke alle, påpeker hun.

Å ikke sløse med energi er en tanke som bør slå rot blant mange, ikke bare for miljøets skyld, men også for lommeboka. De økolandsbyer med miljøvennlig hus som vokste opp på 90-tallet var ganske avansert. Det er den samme tankegangen vi bruker nå, men den tekniske utviklet er kommet mye lengre, sier hun, til byggverlden.se.

Energisystemet koster rundt 800 000 svenske kroner, herav solcellepanel kroner 400 000. Derimot vil energiregningen bli på rundt 700 kroner i året, svenske kroner vel og merke.

Les artikkelen på Byggverlden.se