- Et tilsvarende kjøpesenter finnes ikke andre steder i Norge, sier Robert Ljøner, administrerende direktør for Varmeteknikk Norge, et av firmaer som har tatt initiativet til Energirådhuset.

Energirådhuset organiseres som et eget selskap. Eierne er Varmeteknikk Norge ved Robert Ljøner (60 prosent), Frode Delviken (30 prosent) og Tom Tomai (10 prosent).

– Energirådhuset blir det første kjøpesenteret der du kan shoppe strømsparing, fastslår Ljøner. Innvielsen av bygget skjer om et halvt års tid.

Med i det 2000 kvadratmeter store bygget kommer Ahlsell Norge AS, avdeling kulde, et ledende grossistfirma for kuldeprodukter. Her kommer også Topp Bolig AS, som er norsk representant for det svenske boligbyggerfirmaet Värsåsvillan. Lokale bedrifter for henholdsvis tak, vinduer og installasjon kommer inn i bygget ved firmaene Stretchceiling AS, Vindusleverandøren Norge AS og Rønning Installasjon, samt Varmeteknikk Norges egen VVSavdeling.

– Vi venter også i disse dager svar fra et ildstedsfirma, og vi har et ønske om å få en egen solcellebedrift med oss, understreker Ljøner.

På sikt er målet at bygget skal være selvforsynt med strøm fra et minisolkraftverk. Da vil Energirådhuset være fullstendig CO2-nøytralt.

– Vi håper dette blir et symbolbygg som viser at man tør å satse i Eidskog. Et orakel for andre som ønsker å etablere seg her, hilste Eidskog-ordfører Knut Gustav Woie til avisen Glåmdalen.

– Her skal jeg sitte som en edderkopp og bygge opp vår virksomhet i Norge. Ikke bare er beliggenheten topp, men her har vi med oss bred kompetanse på energi. Jeg har tror tro på dette, sier Christer Dahl i Topp Bolig AS.

Den endelige prisen på nybygget velger de foreløpig å la være en bedriftshemmelighet.