Dette er det lite fokus på.
I og med at væsker er effektive energibærere, er væskebasert energifordeling i bruk i de fleste bygg av en viss størrelse. Det er gjerne vann eller vannblandinger som benyttes. Ved vedlikehold av slike systemer blir behandling av væsken ofte forsømt. På sikt kan dette føre til økte driftskostnader og dårligere virkningsgrad.

Ulike systemer har ulike utfordringer, som krever tilpassede løsninger. Et behandlingsprogram bør derfor starte med en væskeanalyse for å kartlegge bl.a. korrosjonsnivå og partikkelinnhold. Dette gir et dokumentert beslutningsgrunnlag for videre tiltak.

Anlegg med problemer trenger andre tiltak enn systemer med god ENØK-drift. Væskeanalyser gir også en trygghet for at behandlingen har virket, ved å kunne ta sammenlignbare prøver etter behandlingen.
Nedre Eiker har tatt grep

En kommune som har tatt problemene på alvor er Nedre Eiker. I over 20 år har de hatt søkelyset på å redusere energiforbruket i sine eiendommer. I samarbeid med NorKjemi AS har de sett hvilken effekt vannbehandling kan gi.
- I ett tilfelle hadde vi problemer med en varmepumpe som stadig gikk tett, forteller enøk- og innemiljøansvarlig Bjørn O. Diseth.
- De første væskeprøvene vi tok før vannbehandlingen så ut som traktekaffe, og nå er vannet klart og fint. Det har vært en tydelig forbedring. Nå kan vi kjøre sesongdrift uten driftsforstyrrelser som sparer oss for både tid og penger.
Diseth sier videre at investeringen ved oppstart er spart inn ved lavere driftskostnader. Jevnlige vannprøver dokumenterer væskekvaliteten. Nedre Eiker kommune har gjort en total besparelse på omkring 1 million kroner årlig som følge av sine tiltak.

Tre hovedproblemer må løses
I hovedsak er det tre forhold NorKjemi AS henviser til som påvirker væskens effekt: Luft, korrosjon og sedimentering/partikler. Erfaringsmessig kan dette oppstå etter kort tid, også i nye anlegg. For optimal energiutnyttelse må alle problemene håndteres. Det er utilstrekkelig å fjerne luft eller oksygen fra væsken dersom den i tillegg inneholder mye partikler. Et høyt partikkelinnhold gjør f.eks. væsken tyngre. Dette vil i sin tur gi økt slitasje på pumper og føre til økt korrosjon og høyere pumpekostnader.

Dårlig væskekvalitet?
Tegn på dårlig væskekvalitet er bl.a. misfarget og skitten væske, kalde radiatorer og støy og ulyder i rør. Andre driftsproblemer, som tette ventiler og luftutskillere og lite effektiv varmeveksling, kan også forekomme. Opplever man noe av dette er det på tide å tenke på væskebehandling. Ved å ta tak i det på et tidlig stadium øker man til syvende og sist levealderen til systemet, og unngår uforutsett driftsstans og vedlikeholdskostnader.

Ved enkle tiltak kan altså eiendomsbesittere energioptimalisere sine væskebårne energisystemer, og ytterligere spare energi og vedlikeholdskostnader. Belegg på varmevekslende overflater antas for eksempel å øke energiforbruket med 20-40 %.

Norkjemi som har kompetanse på denne problemstillingen anbefaler å starte med å finne status på væskekvaliteten. Denne vil gi grunnlag for prioritering av tiltak. 


- Væskebårne energisystemer er alle systemer som distribuerer energi, varme, kjøling eller gjenvinning med væsker.

- Energisystem uten vannbehandling og vedlikehold vil gi:
• Dårligere varmeoverføring (dårlig energiutnyttelse)
• Økt motstand for vannstrømmen (økt energiforbruk)
• Korrosjonsskader
• Ujevn vannstrøm i rørene
• Redusert levetid for systemet
• Støy
• Lekkasje

- Vannbehandlingsprogram
Et vannbehandlingsprogram sikrer og dokumenterer optimal drift- og energiutnyttelse. Vannbehandlingen må følges opp i et ettersyns, - kontroll og vedlikeholdsprogram, for å sikre den videre driften og det ønskede resultatet. Programmet skal dokumentere at vannbehandlingen har en effekt.

Bildetekst:
Vannet til venstre leveres fra borehull til et varmepumpeanlegg driftet av Nedre Eiker kommune. Som bildet viser er vannet svært skittent, og dette førte til hyppige driftstans. Ved at NorKjemi behandlet og renset vannet før det går inn i varmepumpen ser man resultatet til høyre. Effekten gir færre driftsforstyrrelser, og kommunen unngår å benytte oljefyring, som ellers ville vært det eneste alternativet.