IKEA utvider med flere varehus i Norge, og sist ut er varehusene i Bergen og i Kristiansand på Sørlandet. IKEA ønsket å tenke både på miljø og kraftig redusert energibruk i begge prosjektene.

Varehuset på Sørlandet utenfor Kristiansand er på 35000 kvm og inneholder 9500 ulike artikler. Med 265 ansatte og 1,5 til 2 millioner besøkende hvert år stilles det store krav til ventilasjon.

IKEA Bergen er enda større og er med sine 37000 kvm det største IKEA-varehuset i Norge.

IKEA har lagt opp til at varehusene skal være så miljøvennlige som mulig, deriblant med et meget lavt strømforbruk på 145 kWh/m3 per år. Dette er kun drøyt halvparten av gjennomsnittet i norske varehus.

Ved valg av tekniske løsninger ble det lagt stor vekt på å finne det mest energivennlige utstyret på markedet.

En viktig del av energisparetiltakene som er gjort hos IKEA er gjennomført i forbindelse med ventilasjon og ventilasjonsaggregater. (Klikk på bildet for større format.)

I kjøkkenet i restauranten er det installert et Menerga 54-ventilasjonsaggregat. Dette består av en dobbel platevarmeveksler i kunststoff med over 75 prosent virkningsgrad. Aggregatet har direktedrevne og frekvensregulerte vifter, v.v. batteri med løst medlevert shuntventil, luftfilter i klasse EU 5 på friskluft og avtrekk og klasse EU 7 på tilluft, spjeld for avkast og friskluft med ferdig påmontert spjeldmotor samt komplett automatikk for regulering av temperatur og vifter.

Et inspeksjonsvindu med innlagt lys foran vifter og spjeld er også installert.

Aggregatet har automatisk rengjøring av varmeveksler, samt rørarrangement med dyser over og under varmeveksler for spyling av veksler.

Aggregatet er levert med DDC-regulator. Det er automatisk styring av temperatur og vifter. I regulatorfront er det betjeningstaster for vifter og sirkulasjonspumpe, samt drifts- og feillamper.

Regulatoren viser i klartekst luftmengder, spjeldinnstillingene, ventilåpning, temperaturer, driftstimer for begge vifter, samt drift og feilmeldinger. Styring av sirkulasjonspumpe for v.v.batteri er innebygget i el tavle.

Varmegjenvinning fra gråvann
IKEA har også lagt opp til gjenvinning av alt varmtvann som går med til et slik anlegg.

Gjenvinningen har en utfordring med fett og såpeholdig vann som lett kan føre til at systemet gror igjen. (Til høyre: Skjematisk bilde av gråvannsgjenvinner. Friskvannet varmes opp fra 10 til 35 grader gjennom aggregatet. Klikk på bildet for større format).

Valget falt på et Menerga Aqua Cond aggregat av type 441221 med helautomatisk rengjøring av gjenvinningssystemet.

Via en innbygget varmeveksler og en varmepumpe gjenvinnes energien i gråvannet og overføres til nytt friskvann. Det spesielle med systemet er at det har et innebygget helautomatisk rengjøringssystem som sikrer en kontinuerlig høy virkningsgrad på aggregatet. Uten dette ville varmeveksleren gro igjen innen kort tid.

Aggregatet har kapasitet på å gjenvinne nesten 30 000 liter vann per døgn. (Til høyre: Klikk på bildet for større format).

Årlig besparelse av energi er beregnet til nesten 100.000 kWh pr år.

Sentral Driftskontroll – SD Anlegg - Overvåkning
Driftsavdelingen ønsket å få alle vitale data opp på et overordnet overvåkningsanlegg – SD anlegg. Begge Menerga-aggregatene er installert med tilknytting til et internt BUS-system. Herfra overføres ønskede signaler opp til SD-anlegget via et såkalt MODBUS grensesnitt.

I tillegg til dette er det også installert en web-server som gir tilgang til aggregatene via internett. Gjennom denne har Menerga full tilgang til regulatorene og om ønskelig kan det gjøres programendringer, justeringer og kalibreringer, samt feilsøking.

Dette gir driftspersonellet en ekstra sikkerhet og en særdeles rask responstid hvis noe skulle skje.

GI DIN KOMMENTAR HER: