- Vi vil presisere at energieffektivisering danner en av grunnpilarene i EUs klimapakke, uten at dette til nå har hatt merkbar betydning for utforming av den norske energipolitikken, heter det i høringsnotatet. -Vi har ved gjentatte anledninger etterlyst økt offentlig satsing på energieffektivisering og pekt på at den norske energipolitikken bærer preg av manglende potensialstudier og nasjonale handlingsplaner for energieffektivisering. I den forbindelse anser vi etableringen av energimerkeordningen som et positivt og viktig skritt i riktig retning for å oppnå mer effektiv energibruk i byggsektoren, skriver Norsk Teknologi.

Finne ut energitilstanden
Før sommeren sendte Olje- og energidepartementet ut sitt høringsnotat om eneergimerking i bygg. Hensikten med energimerking er å legge til rette for at husholdninger, næringsdrivende og offentlig virksomhet selv skal kunne finne ut energitilstanden i boliger og yrkesbygg. Energimyndighetene vil utvikle et WEB-basert beregningsprogram hvor sentrale data for bygningen legges inn. Beregningsprogrammet vil gi en energiattest med en indikasjon på bygningens energitilstand.

Kvalifikasjonskrav
Norsk Teknologi mener at det må stilles kvalifikasjonskrav til dem som skal innhente dokumentasjon og utarbeide energiattest av yrkesbygg og offentlige bygg samt at det stilles kvalifikasjonskrav også til de som skal gjennomføre energivurdering av tekniske anlegg. Videre mener Norsk Teknologi at man må søke å begrense kostnadsomfanget ved ordningen ved å la boligeiere selv gjennomføre en forenklet energiattestering, men at ordningen også bør sikre en mer grundig energimerking gjennom en kvalifisert tredjepart.

Ikke symbol
Når det gjelder selve merkingen ønsker ikke Norsk Teknologi at forslaget til symbol for bruk av fornybare energikilder forkastes og erstattes med en objektiv beskrivelse av varmesystem og energibærer. Omfanget av "energivurdering av tekniske anlegg" bør utvides til å gjelde for alle kjelanlegg, og klima-/ventilasjonsanlegg. Dette vil ifølge Norsk Teknologi sikre at forbrukerne har informasjon om de potensielle energimessige gevinstene som ligger i optimalisering og vedlikehold av alle tekniske anlegg. Tiltak rettet mot automatisert behovsstyrt styring av lys, ventilasjon, kjølig og varme bør inkluderes i energiattesten, både med tanke på utforming av energimerke og som forslag til kostnadseffektive tiltak på tiltakslisten.

Konkurransenøytralitet
Norsk Teknologi presiserer i notatet at man ønsker rammebetingelser som er mest mulig teknologi- og konkurransenøytrale. Norsk Teknologis medlemmer leverer alle typer energiløsninger i bygg. En effektiv konkurranse i markedet støtter opp om energilovens formål om rasjonell samfunnsmessig energibmk og gir direkte fordeler for sluttbmker i form av lavere utgifter relatert til energi, skriver Norsk Teknologi i høringsnotatet.