Beskjedenhet er ingen dyd, heter det, og like sjelden. Likevel har det lykkes VVS-forum å finne et eksempel på ekte beskjedenhet. Det gjelder et næringsbygg på 7 500 kvadratmeter med adresse Wilbergjordet 1, Fredrikstad. Dette bygget sto ferdig i 2001 og har et vesentlig lavere energibehov enn kravene i dagens forskrifter. Her har det vært pionerer på ferde, og de har vært for beskjedne til å skryte av det. Dette er et forsøk på å rette opp den feilen.

Saken fortsetter under bildet:


Når du kjører riksveien fra Fredrikstad mot Sarpsborg kommer du forbi et langsmalt næringsbygg på høyre side av veien. Kortsiden som møter deg er dekket av sorte plater som en gang var ment å skulle fange solvarme. Men Solarnors solfangere ble aldri noe mer enn en ekstremt kostbar fasadekledning.

Ser du etter ser du også, via de store panoramavinduene, rett inn i det meget ryddige og flotte tekniske rommet hvor all teknikken ligger godt synlig.

VVS-forum besøkte Wilbergjordet 1 sammen med Bjørn Forwald fra NEAS ASA. Han var i sin tid med på leveransen av smarte energiløsninger i bygget og kan fortelle om et bygg som var langt forut for sin tid. Det er en historie om suksess - og fiasko.

Saken fortsetter under bildet:

Bildetekst: Bjørn Forwald fra NEAS og Tore Lund fra Nasjonal Eiendomsdrift ved energibrønnene. Det er Nasjonal Eiendomsdrift som forvalter og drifter gården. Gårdeier er Aberdeen Property Investors.

– Dette bygget skulle være Bravidas utstillingsvindu for avansert teknikk og energieffektivitet, opplyser Bjørn Forwald. Hva energieffektivitet angår er det meget vellykket, med et energiforbruk på under 100 kilowattimer i året per kvadratmeter.

– Hvilken energikilde er valgt?
– Bygget får i dag energi fra en varmepumpe med brønner boret ned i bakken på utsiden av bygget, og har dessuten en rekke detaljer som bidrar til lavt energibehov. Det gjelder blant annet kombiarmaturer i taket med varme-, kjøling, luft, lys og sensor for styring. Kontorene har ikke himling, det er rene, klare flater, derved kan bygningskroppen benyttes til energilagring. Vinduene er etter den nye forskriften(!) hva gjelder størrelse og k-verdi. Kjøling skjer med reversert varmepumpedrift. Temperaturen inne i bygget er den samme uansett utetemperatur.
Og brukerne i bygget er godt fornøyde!

– Opprinnelig var det ment også å bruke en avansert løsning med solfangere fra Solarnor, fortsetter Bjørn Forwald. – Derfor er kortveggen mot syd dekke at solfangere. Solarnor-anlegget var ikke ferdig samtidig med resten av bygget, så det gikk ganske lang tid før vi fikk startet det opp. Da lakk det som en sil. Etter reparasjon gikk anlegget noen uker, men etter det har det vært stopp, og siden har ikke solfangeranlegget vært i drift. Det blir det nok ikke heller fremover.
– Men, uansett fiaskoen med solfangerne, er dette blitt et ekstremt energieffektivt bygg med godt inneklima, så Wilbergjordet 1 ble og er en suksess tross alt, sier Bjørn Forwald.


Energisentralen.


Fra varmesentralen.