Energifondet - Enova
–Økte bevilgninger til Energifondet er positivt, men vil dessverre, slik midlene er foreslått kanalisert, ikke bidra til å realisere potensialet for energieffektivisering. Det er viktig at energieffektiviseringspotensialet i de mange mindre prosjektene adresseres. Det kan gjøres gjennom endringer i dagens programmer i Enova, eller gjennom utvikling av supplerende virkemidler, sa Tore Strandskog.

- Vi vil også be komiteen starte forberedelsene til hvordan Enova vil se ut etter 2012, når et felles svensk-norsk grønt sertifikatmarked skal etableres. Enovas rolle vil naturligvis bli endret som følge av dette. Midler som i dag brukes til å støtte ny fornybar energiproduksjon må anvendes til andre formål. Energieffektivisering er det viktigste og beste virkemiddelet Stortinget kan velge.

EnergiFunn – rettighetsbasert skattefradragsordning
- Dokumenterte arbeidskostnader i forbindelse med energieffektivisering i husholdningene må kunne trekkes fra. Dette er både et klimatiltak og et motkonjunkturtiltak samtidig som dette bidrar til redusert omfang av svart arbeid. Store deler av miljøbevegelsen har sammen med Norsk Teknologi fremmet dette som et viktig og målrettet energi- og klimatiltak, og som dessuten vil styrke sysselsettingen og redusere det økte omfanget av svart arbeid som følge av økt arbeidsledighet i byggebransjen, sa Strandskog.

Innfør Energitjenestedirektivet
- EUs energitjenestedirektiv har til hensikt å fremme effektiv energiforvaltning, særlig i bygninger. En norsk implementering av direktivet vil bedre informasjonstilgangen, skape incentiver for selskaper til å tilby energieffektiviseringstjenester og stimulere til utvikling av programmer for å øke energieffektiviteten. Dette vil kunne skje gjennom utforming av mål, støttemekanismer og rammebetingelser for energieffektivisering i sluttbrukermarkedet.

Innfør Hvite sertifikater
Et av de viktigste virkemidlene som vil følge av Energitjenestedirektivet er innføring av hvite sertifikater. Hvite sertifikater skal stimulere til mer effektiv sluttbruk av energi, i motsetning til Grønne sertifikater, som skal stimulere til økt produksjon av fornybar energi. Grønne og hvite sertifikater er ordninger som lever godt side om side, og utfyller hverandre. Hvite sertifikater er en markedsbasert ordning, med den hensikt å oppnå energibesparelser på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Den fungerer ved at enkelte markedsaktører forpliktes til å gjennomføre eller finansiere energisparetiltak, slik at en samlet målsetting om redusert energibruk oppnås.

Hvite sertifikater introduseres i flere og flere land, men er foreløpig lite omtalt i Norge. En utredning av mulighetene for en norsk etablering av hvite sertifikater anbefales imidlertid av stadig flere fagfolk, blant andre Energirådet (2008), Grønn Boks-initiativet (2008) og Lavenergiutvalget (2009).

-Vi vil be komitéen påvirke Storting, Regjering og departement til å starte kunnskapsoppbygging og modningsprosess med målsetning å få etablert et marked for hvite sertifikater i Norge, avsluttet Strandskog.

Kilde: Norsk Teknologi