Av Hannes Lütz, Product Manager - CentraLine c/o Honeywell GmbH (bildet t.h.)

Moderne bygningsautomasjonssystemer gjør det mulig å redusere energikostnadene uten at det går ut over komforten til gjestene.

Det er mange måter å hindre energisløsing på, f.eks. ved å regulere energiproduksjonen og energiforbruket etter behov. På denne måten kan man også fi nne ut hvilke alternativer som er riktig for hvert enkelt hotellbygg. Andre tiltak for å redusere driftskostnadene derimot, som f.eks. innsparinger på personell eller service, har umiddelbar negativ virkning på gjestenes tilfredshet, og fører dermed til lavere kostnader.

I et hotell kommer det høyeste energiforbruket fra: Lufting av gjesterommene, åpne vindu i gjesterommene, belysning av gjesterommene, klimaregulering av svømmebassengområdet, klimaregulering av konferanserom, klimaregulering av restauranter, ventilasjon på kjøkkenet, varmtvannsforsyning, klimaregulering i lobbyen (inklusive energisløsing gjennom åpne dører).

Hvordan kan energieffektiviteten forbedres?
Reduksjon av frisklufttilførselen (effektiv regulering: regulering av luftkvaliteten, timer, tilstedeværelsesføler). Reduksjon av volumstrømmenn (energiforbruk av vifter). Senke temperaturen i bestemte områder (reduksjon av varmetap). Redusert forbruk og uavhengig av konvensjonelt, fossilt brennstoff (alternative energikilder). Reduksjon av forbruket til kjølefunksjoner (effektiv regulering, varme-/kuldegjenvinning, alternative kjølesystemer). Driftstider (effektiv regulering, tidsprogrammer, tilkobling av andre automasjonssystemer). Drift og vedlikehold, regelmessig rengjøring av varmevekslere og regelmessig bytte av filter Krav til „økologisk“ innstilling.

Hvilke reguleringsmetoder finnes?
Luftkvalitetsregulering, enkeltromregulering av gjesterom, automatisk nattsenking, frekvensregulering av vifter, lavtemperatur-varmeanlegg, dørluftgardin i foajeen og i andre områder i hotellet hvor det forsvinner varme på grunn av dører som åpnes hyppig, varme-/kulde-/og entalpigjenvinning.

Hvilke faktorer kan bidra til lavere energiforbruk?
Manuelle brytere som er enkle å betjene for personalet, metoder for overvåking av energiforbruket, integrering av eksterne systemer for optimal oversiktlighet, prisforhandlinger med gass-/olje-/strømleverandøren, automatisk omkobling til mer gunstige energikilder, f.eks. gass/olje/fjernvarme.

Med hvilke alternative energikilder kan man redusere energikostnadene?
Solcelleanlegg for oppvarming/kjøling, varmepumper, KVK-enheter (kraft-varme-kobling) for grunnlasten og absorbsjonskjøling, „gratis“ energikilder som vind og vann.

De økonomiske fordelene til hvert av disse alternativene må analyseres hver for seg. Det er ikke alle disse energisparealternativene som egner seg for alle hotellbygg. Enkelte metoder, som f.eks. optimalisering av frisklufttilførselen, er svært raske å avskrive for hoteller.

Hos andre mulige tiltak er den virkelige nytten svært avhengig av den aktuelle bygningen, f.eks. om deler av bygningen blir brukt til bestemte formål som casinoer, trimrom eller konsertsaler.

I tidligere fagbidrag om energieffektivitet har CentraLine allerede henvist til metoder som kan brukes til å redusere energiforbruket i hoteller; dette er bl.a. regulering av luftkvaliteten og bruk av vifter med variabelt turtall.

Likevel ønsker vi i det følgende nok en gang å presentere to eksempler spesielt med tanke på anvendelser i hoteller.

Her er idealsituasjonen:
1. Når et rom ikke er belagt, holdes det på lav nattemperatur,frisklufttilførselen er slått av og lamper og fjernsyn er av.
2. Når gjesten har sjekket inn, holdes temperaturen på en „standby“-temperatur, og frisklufttilførselen står på minimum.
3. Når gjesten oppholder seg på rommet (melding enten via tilstedeværelsesføler eller nøkkelkortholder), garanteres en normal frisklufttilførsel, temperaturen holdes på et behagelig nivå, og belysningen slår seg på når det blir mørkt ute.
4. Viftehastigheten på badet øker når luftfuktigheten stiger eller når gjesten slår på ventilasjonen manuelt (automatisk utkobling etter fem minutter).
5. Rommet skifter til standby-temperatur og minimal frisklufttilførsel straks gjesten åpner et vindu.
6. Rommet skifter til standby-temperatur og minimal frisklufttilførsel straks gjesten forlater rommet. Belysning og fjernsyn slår seg av.
7. Rommet skifter til nattemperatur og deaktiverer frisklufttilførselen når gjesten har betalt regningen sin og reist.

Tema 1: Gjesterommet - se hovedillustrasjon ovenfor: 1. Tilluft, 2. Avtrekksluft baderom, 3. Vinduskontakt, 4. Temperatur-/ventilasjonsinnstilling, 5. Lysstyring, 6. Persiennestyring.

Energisparingsberegninger viser at et enkelt timer-program for romoppvarming sammenlignet med å bruke en enkel radiatorventil kan føre til en energibesparelse på inntil 40 %. En standby-/tilstedeværelsesautomatikk reduserer kostnadene med en gang til med 5 - 10 %, avhengig av innstillinger og standby-tider.

Integrering med bookingsystemet ved et hotell, som er mulig med CentraLine-produktene, reduserer arbeidet siden all nødvendig informasjon er tilgjengelig på det systemet du jobber på, der og da.

Disse bookingsystemene er på forskjellige måter knyttet til bygningsautomasjonssystemene fra CentraLine, og administrerer ikke bare klimakontrollen, men også strømforsyningen og persiennestyringen.

Tema 2: Metoder for overvåking av energiforbruket. Her er idealsituasjonen:
1. Strømforbruket i de forskjellige områdene i hotellet, f.eks. svømmebasseng, kjøkken, restaurant, gjesterom, blir overvåket.
2. Varmeeffekten overvåkes for hvert enkelt rom for å fastslå om dører eller vinduer er åpnet.
3. Varmtvannsforbruket kontrolleres for å fastslå om vannkraner drypper eller ikke er igjenskrudd i gjesterommene eller i andre områder på hotellet.
4. Kjøleenergien som forbrukes i konferanserommene og gjesterommene kan måles, og kan eventuelt plusses på kunderegningen.
5. Ved å sammenligne forbrukskurvene dag for dag, kan man finne uregelmessigheter. På denne måten kan man under visse omstendigheter oppnå en reduksjon i energiforbruke

Overvåking av energiforbruket alene fører selvfølgelig ikke automatisk til energibesparelse, men det gir hotelldirektøren anledning til å finne ut hvor og når det blir brukt energi for deretter å kunne innføre tilsvarende forbedringer.

Mang en direktør trenger hjelp i analysen av de mange mulighetene man har til å spare energi i bygninger. Hvilke muligheter har det største innsparingspotensialet og skal derfor behandles prioritert?

Hvordan kan man overvåke og optimalisere energiforbruket? Erfarne fagfolk innen varme, ventilasjons og klimakontroll, samt partnerbedriftene til CentraLine har den nødvendige kunnskapen for å gi hotelldirektørene gode råd. De setter gjerne opp en prisgunsting plan for å redusere energikostnadene dine umiddelbart og på lang sikt.

På denne måten kan du redusere driftskostnadene ved hotellet betydelig uten at gjestene merker noe som helst til det.