Firmaet Harald N. Røstvik AS er tidlig ute på profesjonell design av solvarme.
- Klart vi har sol i Norge, men få har sett mulighetene.

Men nå har altså Hol kirke i Hallingdal fått installert solvarme, og den er luftbåren. Med glimt i øyet kaller biskopen det for ”himmelsk energi”.

Røstvik sier denne typen anlegg er veldig enkle. - Den underjordiske rørgaten styres av en solcelle, som også driver viftene når solen er fremme. Når solen forsvinner og det ikke blir nok strøm og varme, stopper anlegget.
Han forklarer at viften blåser varm luft inn i kirka. Om sommeren blåses luften i kryprommet under golvet, for å tørke eventuell fukt. - Målet er å halvere behovet for kjøpt energi, og det greier vi – kan han opplyse om prosjektet som er et samarbeid med EU og SINTEF.

Etterisolering og tetting av dører og vinduer inngår som vesentlig del av sparingen, forklarer Karin Buvik i SINTEF Byggforsk.
- VVS-bransjen har mye å hente på installasjon av behovsstyrt ventilasjon, spesielt i skoler. Demo-prosjekt viser halveringer av energiforbruket til oppvarming. I verneverdige bygg er det gode potensialer for sparing, med særlig betydning for eierne av byggene.

Installasjonen i Hol kirke er relativt ny og spesielt tilpasset, og målinger av utbyttet fra solfangeren er ikke ferdige. Men Røstvik har lang erfaring fra liknende anlegg, som kan produsere cirka 300 kwh per kvm solfanger i året.

- Gode potensialer

- VVS-bransjen burde lese seg opp på både vann- og luftbåren solvarme, slik at bransjen har flere ben å stå på når dagens hete byggemarked går ned. De må da klare å gjøre to ting samtidig.
Eksperten banker fast at det uomtvistelig finnes en lang rekke prosjekter i regi av flere forskningsmiljøer som kan dokumentere mulighetene i Norge: 10 til 14 TWh i året.
- Også departementet har fått servert de samme tallene. Med økte energikostnader blir dermed sol-oppvarming av rom og tappevann lønnsomt. Særlig i vaskeanlegg, svømmehaller og idrettsanlegg – får vi forklart.

Patentert
Sivilarkitekten har også patentert luftbårene anlegg i samarbeid med ABB og Pilkington glass. Det største anlegget de har laget har solfanger på 300 kvm.
- Utfordringen har vært å få til å flytte varmluften fra solfangeren, som er bare noen få centimeter tykk - til å gå i rørkanalen. Det er godt isolerte rørkanaler i bakken, som er dimensjonert for minimal motstand.
Røstvik slår fast at det å lage et teknisk enkelt anlegg er et puslespill som er mye vanskeligere enn å lage teknisk kompliserte anlegg. - Dette er så enkelt at det nesten ikke er til å tro, og det har praktisk talt ingen vedlikeholdsbehov. Solcellens ytelse er garantert i 20 år, og viften til noen hundrelapper kan skiftes enkelt. Alt er manuelt og mekanisk.