- Næringslivets økonomibarometer bekrefter i stor grad hovedinntrykket fra BNLs prognoserapport om at bunnen nå er nådd. Men det ser ut til å ta lengre tid enn det vi trodde bare for et år siden, sier direktør i Byggenæringens landsforening, Audun Lågøyr. Ifølge Næringslivets økonomibarometer venter en overvekt av bedriftene i byggenæringen en bedring i markedssituasjonen i 2011 og bedriftene melder om et økt arbeidskraftsbehov

NHO legger i dag fram nye Økonomisk overblikk for 4. kvartal 2010. I rapporten ble det også presentert nye tall fra Næringslivets økonomibarometer, hvor nærmere 1.900 medlemsbedrifter har svart på spørsmål om markedsutsiktene for resten av inneværende år og for 2011. Et stort antall av disse tilhører bygg og anlegg. Undersøkelsen viser bl.a. følgende:
- I november 2010 er det en av tre bedrifter som vurderer dagens markedssituasjon som god. På samme tidspunkt i fjor var det kun en av fem som var av denne oppfatning. Byggenæringen har hatt den mest positive utviklingen.
- I løpet av 2011 planlegger NHO-bedriftene å øke bemanningen med i overkant av én prosent, Også her er tallene mest positive for bygg og anlegg.
- Andelen bedrifter som planlegger å permittere de neste tre måneder har vært sterkt fallende det siste året. Andelen har kommet ned i 13 prosent mot 25 prosent i fjor høst.

Bekrefter BNLs prognoserapport
- Næringslivets økonomibarometer bekrefter i stor grad hovedinntrykket fra BNLs prognoserapport om at bunnen nå er nådd. Men det ser ut til å ta lengre tid enn det vi trodde bare for et år siden, sier direktør i Byggenæringens landsforening Audun Lågøyr.
-Den største endringen fra forrige økonomibarometer er knyttet til behovet for rekruttering, der bedriftene varslet et langt større behov for ansettelser enn for et kvartal siden, sier Lågøyr.

Moderat oppgang i 2011
-Bygge- og anleggsnæringen har vært gjennom en 3-årig periode med aktivitetsnedgang. I 2011 går det mot oppgang igjen, om enn i moderat grad i følge Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening.

Boligbyggingen på vei oppover
Boligbyggingen var et av områdene som ble hardest rammet da konjunkturnedgangen satte inn i 2007/2008. I år har utviklingen snudd. Mange prosjekter som ble lagt på is da etterspørselen sviktet i 2008 og 2009 er blitt hentet frem igjen. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser imidlertid at veksten går i langsom fart. I årets tre første kvartaler ble det igangsatt 14.633 boliger, og det var kun tre prosent flere enn i tilsvarende periode i 2009.

BNL og NHO anslår boligigangsettingen i inneværende år til 23.000 boliger, og for 2011 er anslaget 25.000 boliger. Lav arbeidsløshet, forventinger om lave renter et godt stykke frem i tid og forventet økning i prisene på brukte boliger er sentrale forklaringer til antakelsen om økt byggeaktivitet. Men optimismen tar ikke av, det er fortsatt et godt stykke frem til tallene fra 2005-2007, hvor de årlige byggetallene var på over 30.000 boliger.

Stor usikkerhet for næringsbygg
Det rår for tiden stor usikkerhet knyttet til bygging av næringsbygg. Tall fra SSB viser at det ved utgangen av tredje kvartal var blitt påbegynt bygging av 2,6 mill. kvadratmeter bruksareal til næringsbygg som er vel 19 prosent høyere enn i de tre første kvartalene i fjor.
Denne økningen har kommet overraskende for blant andre BNL, i en tid hvor sysselsettingen i Norge har blitt redusert, og leietilbudet for næringslokaler har økt. Noe kan forklares med at ny byggteknisk forskrift trådte i kraft fra og med juli, og at mange utbyggere fremskyndet søknaden om igangsetting, noe som utløste et kunstig høyt igangsettingstall i andre kvartal. Veksten kan imidlertid også tyde på at nye næringsbygg er mer konkurransedyktig overfor eksisterende bygg enn tidligere antatt, og at investorers vilje til å foreta investeringer på dette området er undervurdert.-Vi forventer likevel ikke at veksten vi har sett i år fortsetter til neste år, og anslår en svak utvikling, og mulighet for ny nedgang i igangsetting av næringsbygg i 2011, sier lågøyr>

Årlig vekst på 3-4 prosent i Anlegg
For anleggssektoren venter BNL en årlig vekst på 3-4 prosent både i 2011 og 2012, etter en svak nedgang i 2010. Nedgangen i år skyldes en ekstraordinær satsing i 2009, som et resultat av tiltakspakken. Til grunn for anslaget om vekst i de kommende år ligger en forutsetning om at Regjeringen og Stortinget akter å følge opp den store satsningen som ble vedtatt i Nasjonal Transportplan 2010-2019.
 
Kilde:bnl.no