Den anerkjente klimaforskeren, James Hansen, føler seg moralsk forpliktet til å få folk til å forstå klimatrusselen. Foto: Guri Tajet.

Derfor bruker han nå mindre tid bak forskerpulten og mer tid på å formidle klimaforskning. Han har besøkt Oslo for å motta Sofieprisen, og klimaforsker James Hansen var tydelig på sin oppfatning av klimasituasjonen, da han talte til en fullsatt sal i Oslo.

Det var Framtiden i våre henders besteforeldreaksjon som arrangerte møtet sammen med Concerned Scientists Norway.

Hansen mente at hvis ikke forskermiljøene sier klart fra om hva som må gjøres i forhold til klimaendringene, vil fossil industri gjøre det. Og de villeder.

Hansen argumenterte for at veien fram til et fossilfritt samfunn er å avgiftsbelegge fossil energi så mye at fornybar energi blir konkurransedyktig. Han mente også at en sterkere bruk av lovverket var nødvendig og at atomkraft har en rolle å spille for å dekke framtidens energibehov.

– Jeg mener vi kan stoppe klimaendringene uten systemendringer og uten store endringer i livsstil. Men alt vi kjøper må være produsert med fossilfri energi, sa den anerkjente klimaforskeren fra Iowa i USA.

Samtidig sa Hansen at en av de mest effektive måtene vi kan bidra personlig for å stoppe klimaendringene, er å redusere kjøttforbruket. – Man trenger ikke bli vegetarianer, men det går an å spise mindre kjøtt.

Hansen fremhevet Kina som en grunn til optimisme fordi man der satser enormt på karbonfrie teknologier.

Les mer på

Framtiden.no