Dette påpeker det svenske storkonsernet Vattenfall og Sveriges største leverandør av strøm. Det understrekes at en varmepumpe forbruker mye strøm i startøyeblikket. Dette stiller store krav til elmnettet.

- Kunden bør alltid kontakte netteieren før installasjon av varmepumpe. Men mange som selger varmepumper har ikke nok kunnskap om dette for å kunne gi kunden det beste råd, sier Abdirashiid Sugulle, ingeniør hos Vattenfall.

Han opplever at mange som installerer varmepumper glemmer å sjekke ut nettets kapasitet.

- Velger man feil pumpe mot elnettet, kan resultatet bli nettopp spenningsfall og blinkende belysning, til stor irritasjonen for både huseier og naboer, påpeker han.

En varmepumpes funksjon er avhengig av elnettets styrke. Varmepumper av typen luft/luft er enfaset og enkle å montere i en vanlig 230V kontakt. I henhold til merkingen på pumpen bør det i utgangspunktet gå bra, fordi den drives med ca 6 A (ampere).

– Dette er en sannhet med modifikasjoner, fordi pumpen i startøyeblikket forbruker strøm opp til ti ganger mer enn en det som ofte oppgis, sier Abdirashiid Sugulle.

Etter gjeldene svenske regler skal kunden kontakte netteieren og gjøre en forhåndsanmeldelse ved installasjon av en varmepumpe.

- Dette er nødvendig for at vi skal kunne avgjøre hvordan den valgte varmepumpen kommer til å fungere, sier Abdirashiid Sugulle hos Vattenfall.