I løpet av 2012 vil halvparten av alle nordmenn pusse opp hjemme, og blant disse skal én av tre pusse opp badet sitt. Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag fra Norges Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL) og forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no.

– Nordmenns ønske om oppussing er unikt i verden, og vi er verdensmestre i oppussing, sier Truls Vasvik ved byggnæringens markedsanalyseselskap, Prognosesenteret.

Kvinner i bresjen
Når det gjelder fornyelse av baderommet er kvinnene de aller ivrigste: 34 prosent sier de planlegger å pusse opp badet i løpet av året, mens 29 prosent av mennene svarer det samme.

– Tidligere har badet vært et sekundærrom. Særlig blant eldre generasjoner ser vi at badet blir sist prioritert ved oppussing. Denne trenden er i ferd med å snu, særlig blant yngre. Badet utvikler seg til i større grad å bli et slags oppholdsrom – og en komfortsone i hjemmet, sier kommunikasjonssjef Tirill Ilebekk Hansen i NLR.


Over halvparten av badene som pusses opp blir fornyet fordi baderommet er slitt, og eierne ønsker bedre baderomskomfort. Undersøkelsen viser dessuten at 37 prosent i aldersgruppen 18 – 34 år planlegger å pusse opp badet, mens 29 prosent av respondentene over 55 år har de samme planene.

Investerer i komfort
– Kvalitet og varighet er viktige stikkord når vi snakker om ny baderomsinnredning. Det er en økt etterspørsel etter mer tekniske løsninger. Berøringsfrie armaturer på vasken, badekar nedfelt i gulvet og steamdusj er noe av det som blir vanligere å se også i private hjem, sier markedskoordinator Anne Ersnes hos Porsgrund Bad.

Resultatene fra NRL og Skikkeligrørlegger.no tyder på at mange ser på bedre baderomskomfort som en god investering. Én av fem som pusser opp badet velger å ta opp lån for at jobben skal bli gjort. Det er kvinnene som regner med å bruke mest penger på oppussingen av badet, 14 prosent tenker å bruke 400 000 kroner eller mer, sammenlignet med ni prosent av mennene.

Det er samtidig bred enighet mellom kjønnene blant dem som ikke ønsker å bruke like mye penger på oppussingen. Hele 70 prosent av de som skal pusse opp badet planlegger å bruke opp mot 150 000 på jobben.

Snu på flisa
Baderomsoppussing inkluderer en rekke beslutninger knyttet til alt fra valg av fliser til armaturer. Men fagfolkene minner om at de viktigste valgene likevel handler om hva som er bak flisene. Kravene til fagfolkene som gjennomfører jobben, øker i takt med forbrukernes krav om et komfortabelt baderom.

– Badet blir i stadig større grad et velværerom, og det blir mer elektronikk der. Kombinasjonen vann og elektronikk gir også utfordringer for montører og fagfolk. De må kunne håndtere mer avanserte systemer og tenke estetisk på samme tid, sier produktsjef Kari Setsaas i Heidenreich.