Dornbracht begynte produksjon av armaturer til kjøkken og bad allerede i 1950. Først både det som kalles lavprodukter og høyprodukter. Etter hvert har selskapet satset kun på eksklusive høyprodukter og knyttet seg sterkt til Sieger Design som designfirma.

Salgs- og markedsdirektør Tor Tegnander for Dornbracht Nordic AS sier til VVS-Forum at selskapet er ekstremt opptatt av trender i tiden, hva som er på gang og hvordan produkter og design vil utvikle seg.

Han mener at dette er årsaken til at varemerkene Dornbracht og Alape har vunnet et stort antall internasjonale designpriser.

- Og det er viktig at man hele tiden komme med noe nytt. Tidligere lanserte Dornbracht ny design annen hvert år i forbindelse med ISH-messen i Frankfurt. Men nå skal vi presentere ny design hvert år, sier han.

Utgangspunktet for designerne og Dornbracht er hvilke rutiner man har på kjøkkenet og badet.

- Kjøkkenet er møteplassen, hvor man gjør mange ting sammen. Her lager man mat, ofte i fellesskap, man spiser og samtaler. For å sikre at Dornbracht kommer med mest mulig fuksjonable produkter, har Dornbracht gjort en nøye studie i kjøkkenet og sett på de rutiner man har ved matlaging. Ut i fra dette har Dornbracht definert forskjellige soner som vi kaller forbereding (Preparing), matlaging (Cooking) og rengjøring (Cleaning). Dornbracht har her kommet med en serie armaturer som er ideell for alle disse sonene.

Badet er stikk i mot dette, det er den private plassen. Her har hvert individ sine rutiner. Om morgenen så skal man våkne, vasker seg og gjøre kroppen klar til en ny dag. Om kvelden skal man forberede kroppen til hvile, og renser kropp og sjel etter dagens strabaser. Badet er en helt privat friplass, sier Tegnander. Dornbracht leverer produkter og konsepter som kan tilpasse de individuelle ønskene for at hver dag skal bli den beste.


- De som velger Dornbracht vil ha noe spesielt. Og vi har den ekstraservice som innebærer eksempelvis at Dornbracht kan gi samme ensartet farge/overflate på baderomsprodukter fra andre produsenter. Det kan være veggfestene eller håndtakene på dusjveggen eller skylleknappen til toalettet. 

Extraservice innebærer også att vi kan spesialdesigne Dornbrachts produkter til individuelle løsninger, foreksempel forlenge eller avkorte tuten på armaturene. Dermed oppnår sluttkundene sjelden høy kvalitet og inntrykk av kjøkken og bad.

Han forteller også at selskapet tar imot brukte Dornbracht-produkter og pusser disse opp slik at det kan brukes videre i forbindelse med blant annet oppussing.

- De aller fleste produkter fra Dornbracht er nå godkjent til bruk i Norge etter å ha fått VA-godkjennelse fra ETA Danmark, forteller han.

Siden 1996 har Dornbracht samarbeidet med miljøeksperter og ingeniører for bl.a. å minimere vannforbruket i sine armaturer.

- Vi vil innen utgangen av 2009 redusere det gjennomsnittlige vannforbruk i alle armaturer med 25 prosent, og i løpet av de neste tre årene med i alt 30 prosent. Og det blir fullstendig uavhengig av den enkelte forbrukers adferdsmønster. Energi og vannforbruk vil bli minimert uten at våre kunder vil oppleve en endring i produkt- og vannopplevelsen, sier Tegnander.

Link til: www.dornbracht.com og www.alape.com

Kommentarer til artikkelen, kontakt journalist Per Henriksen