Den forverrede situasjonen i utleiemarkedet bidrar til klassedeling, mener Prognosesenterets Bjørn-Erik Øye.

Det florerer av private budrunder på leieprisen, etter at antallet på jakt etter bolig å leie har økt med nesten 20 prosent, og antallet utleieboliger samtidig har sunket rundt 10 prosent.

Situasjonen er i ferd med å bli prekær, mener Bjørn-Erik Øye, økonom og partner i Prognosesenteret.

- Utviklingen er krystallklar: Utleiemarkedet er i ferd med å sprekke. Markedet er nærmest ikke-fungerende, sier Øye til E24.

Han mener den uheldige utviklingen skyldes flere faktorer som trekker i samme retning, og bidrar til å legge et «kolossalt press» på utleiemarkedet. Nå ber han myndighetene ta grep for å videreutviklingen av det han mener er et «klassedelt boligmarkedet».

- Dette er et høyst forventet utviklingstrekk i boligmarkedet, men like fullt gjøres det altfor lite for å stabilisere situasjonen. Man sitter nærmest stille og ser på at markedet blir verre for hvert år som går.
 
Særlig svært lav boligbygging i kjølvannet av finanskrise og boligprisfall gjør at presset har økt, mener Øye.
- Boligbyggingen har vært ekstremt lav, og gjør situasjonen stadig mer utfordrende.

I første halvår av 2010 ble det registrert 9952 igangsatte boliger, ifølge byggearealstatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er kun 1 prosent flere enn i de seks første månedene i bunnåret 2009. Boligbyggingen ligger nå nesten 40 prosent under toppnivået i 2006 og 2007, ifølge SSBs statistikk.

Øye har sammen med flere andre økonomer advart mot utviklingen, og bedt myndighetene gjøre noe for å få boligbyggingen opp på et bærekraftig nivå.

Les hele artikkelen på E24.no