Foretaket skal gjennomføre en ekspansiv utbygging av barnehager og omsorgsbygg i Oslo i løpet av 2009, antagelig den største satsingen på dette området som har vært gjennomført noen gang i Norge. Foretaker eier i dag kommunale eiendommer til en samlet bokført verdi på ti milliarder kroner, herunder Oslos offentlige barnehager, sykehjem, omsorgsboliger, brannstasjoner og flere kulturbygg. 

Ny ledelse
Foretakets daglige leder Per Morten Johansen og styreleder Stig L. Bech er klare til å lede prosessene som samlet involverer investeringer for over fem milliarder de nærmeste årene.
Foretaket fikk nytt styre og ny direktør på forsommeren i fjor. Ledelsen har brukt vel et halvt år på en omfattende reorganisering av virksomheten. En slik reorganisering var hardt tiltrengt. Ifølge Bech og Johansen var problemet at foretakets oppgaver hadde vokst, uten at man samtidig hadde utviklet organisasjonen til å kunne håndtere de nye oppgavene.

Barnehager førsteprioritet
- Den kanskje viktigste oppgaven knytter seg til barnehageutbyggingen. Den største utfordringen i den sammenheng har vært å få tak i egnede tomter, gjennomføre regulering og så videre. Tomtetilgang har gjort at man lenge har vært på etterskudd i forhold til å få tilstrekkelig antall barnehager på plass før august i år, da kravet til full barnehagedekning inntrer. Nå mener vi å ha kontroll på tomteutfordringen, men det er kort vei frem, sier Johansen.

1,5 milliarder kroner
- De barnehager som i hovedsak skal oppføres frem til august i år har en samlet prislapp på nærmere 1,5 milliarder, opplyser Bech.
- Det krever maksimal fokus å gjennomføre en slik utbygging på så mange byggeplasser og på så kort tid - men per dato er vi i rute. Videre skal vi i årene 2010 til 2012 bygge ytterligere barnehager for over en milliard kroner. Disse barnehagene erstatter midlertidige barnehager med permanente, og tar høyde for økt kapasitet i forhold til den fødselsboomen Oslo nå opplever, sier Johansen.

Kjøper der andre gir opp
I tillegg til barnehager skal det i 2009 gjøres arbeider på nye og etablerte sykehjem og andre eiendommer. En satsing der Omsorgsbygg fortsatt er i støpeskjeen er omsorgsboliger, ikke minst såkalte Omsorg+ boliger - som består av boliger med organisert tilsyn. Også her har Omsorgsbygg i lengre tid slitt med å finne egnede prosjekter.
- Vi ser nå en mulighet til å kjøpe opp ferdigregulerte boligprosjekter fra Oslos boligutviklere. Per i dag får vi løpende henvendelser om boligprosjekter som er lagt på is i et vanskelig marked, og som med enkle grep kan tilpasses Omsorgsbyggs behov. Vi vurderer nå på strak hånd de muligheter som åpner seg. Hensyntatt den voldsomme satsingen på barnehager og andre enheter, kan det være svært gunstig å kjøpe nøkkelferdige omsorgsboliger - også rent kapasitets- og prosjekteringsmessig. Vi er som nevnt åpne for enhver henvendelse i den sammenheng, og har budsjettert med rundt en halv milliard til slike innkjøp den nærmeste perioden, sier styreleder Bech.

Bra timing
- Timingen på denne store aktiviteten er heldig, det foretas en stor og velbegrunnet offentlig utbygging - som kommer fellesskapet til gode. Kontrahering finner sted på et tidspunkt hvor entreprisekostnadene og kostnadene til kjøp av tomter og ferdig utviklede prosjekter er på vei ned. Samtidig bidrar aktiviteten forhåpentlig til å opprettholde en viss aktivitet i markedet - og ikke minst arbeidsplasser i byggenæringen. Samlet sett blir dette veldig bra, sier Per Morten Johansen og Stig Bech.

Kilde: Estatemedia