Rapporten fra EBL påpeker at 80 prosent av disse kuttene kan skje ved at fossil energikilder som olje og gass kan erstattes av vind, sol, vann, bioenergi og fjernvarme.

– Vår beregning viser at vi kan redusere CO2-utslippene med 13 millioner tonn innen 2020 med tre forskjellige tiltak, sier informasjonsdirektør Kristian Pladsen til NTB.

Utfasing av olje til fyring, overgang til fornybar energi i oljesektoren og en offensiv satsing på miljøvennlige biler er tiltakene som foreslås.

– Alle disse tre tiltakene kan gi raske resultater slik at en kan nå målet om CO2-reduksjon innen 2020. Forutsetningen er at vi tar i bruk våre enorme ressurser av fornybar energi, sier Pladsen.

EBL utfordrer også politikerne til å gjøre Norge til et foregangsland for omlegging til en mer miljøvennlig bilpark.

– En omlegging av skatter og avgifter for å stimulere overgang til en ny generasjon plugg-inn-hybridbiler som lades med fornybar strøm, vil redusere CO2-utslippene vesentlig. Ny batteriteknologi bidrar til at dette kan gjennomføres innen få år, sier Pladsen.

Dessuten vil alternative varmekilder til olje kunne gi store CO2-kutt, og EBL mener at det innen 2020 bør være mulig å erstatte oljefyring nesten fullstendig med fornybare kilder.

Klimaforliket i Stortinget har forpliktet Norge til en CO2-reduksjon på mellom 15 millioner og 17 millioner tonn innen 2020.