Det er en gruppe forskere ved University of Colorado i Boulder, ledet av professor Norman Pace, som slår fast at bakterier samler seg på innsiden av dusjhodet som en tynn hinne. Konsentrasjonen av disse bakteriene blir hundre ganger høyere her enn i vanlig kommunalt drikkevann.

Forskergruppen ved University of Colorado i Boulder har undersøkt et femtitalls dusjhoder fra hjem, hoteller og offentlige dusjanlegg fordelt over hele USA.

De fant at 30 prosent av munnstykkene inneholder betydelige mengder av bakterien Mycobacterium Avium, en bakterie som kan gi en form for lungebetennelse og sårinfeksjoner.

Om man stiller seg under dusjen og skrur på vannet, risikerer man å få en real ekstradose av bakerier i ansiktet når det første vannet stråler ut av dusjhodet.

For normalt friske personer behøver ikke bakteriene utgjøre noen fare, men personer med nedsatt immunforsvar er i faresonen, anser forskerne i Colorado.

Forskerne har også gjort seg opp den mening gjennom undersøkelsen at bakteriene lettere samler seg i dusjhoder av plast enn av metall.

Studier som Norman Pace har utført tidligere viser at inneluft i storbyer og tettbygde områder inneholder rundt 1 – én million bakterier per kubikkmeter, og vann fra kommunale vannverk inneholder 10 millioner bakterier per kubikkmeter.

Forskerne peker på at utstrakt bruk av klor i vannforsyningen i USA kan endre sammensetningen av bakteriefloraen og skape gode betingelser for klor-resistente bakterier.

Ved siden av Mycobacterium avium ble det også funnet andre mikrober som er knyttet til luftveissykdommer. Legionella er sjelden. Den ble kun funnet i 0,1 prosent av prøvene.

Les studien på University of Colorado, samt film

Les hva Folkehelseinstituttet anbefaler