Fra mange hold er folk blitt oppfordret til å bytte ut det tradisjonelle dusjhodet med sparedusj. Ikke minst for å spare på varmtvannet og på strømregningen.

– Selvsagt er det varmtvann å spare på et slikt bytte, men mange er misfornøyd med sparedusjen. Den gir ikke en god nok dusjopplevelse, og man må bruke lengre tid på dusjingen, sier rørleggeren i Varme & Bad.

Sparekran
Beregninger fra leverandører av VVS-utstyr viser at det kan være mer varmtvann å spare ved å bytte ut armaturet til kranvannet, ikke minst på baderommet.

– Det sløses mye med glohett vann, spesielt på bad og toalett. Folk har vanligvis ikke behov for å ha vann på over 60 grader i kranen på badet, sier Bjørn Fredricson i Gustavsberg.

Gustavsberg er en leverandør av VVS-utstyr som har utviklet kraner og blandebatterier med innebygget sparefunksjon.

Sparefunksjonen kan både senke vanntemperaturen og redusere trykket ut av kranen.

– Dette vil gi spesielt store besparelser i borettslag og utleieboliger der varmtvann er inkludert i husleien og det kanskje sløses med varmtvannet, mener rørlegger Øystein Lange.

Sparedyse bedre
Rørleggerkjeden Varme & Bad opplever at folk stort sett er lite opptatt av enøk-tiltak og å spare på varmtvannet.

– Vi mener dette er den beste måten å spare varmtvann på uten at det går ut over trivselen. Det er en sparefunksjon folk nesten ikke legger merke til, sier Lange.

Sparedusj kan også føre til økt vanntrykk i slangen og at dusjslangen ryker, ifølge rørleggeren.

– Det er bedre å sette på en sparedyse på selve armaturet, enn å skifte selve dusjhodet. Da slipper man høyt trykk i slangen, sier Øystein Lange.

Kilde: newswire.