Marienlyst skole i Drammen blir bygget for å ha et energiforbruk som er mindre enn 75 kWh/m2/år. Da skolen skulle bygges, var det først tenkt at den skulle få et samlet energiforbruk på én million kilowattimer.

Drammen Eiendom som eies av kommunen tok initiativet til å legge skolen så nær opp til passivhusstandard som mulig. Dermed kunne man komme ned mot 500 000 kWh i året.

Veggtykkelsen er økt til 35 cm og det er lagt inn moderne løsninger for lysstyring og oppvarming, samt en roterende varmegjenvinner for utluften.

Merkostnadene beløper seg til vel åtte millioner kroner, 4,8 millioner av dette er dekket av Enova. Totalt kommer skolen på 225 millioner kroner.

Drammen Eiendom har utviklet skolen i tett samarbeid med seniorforsker Tor Helge Dokka i Sintef Byggforsk. Dokka sitter for øvrig i komiteen som skal utarbeide en norsk passivhusstandard.

Passivhus innebærer et bygg som er superisolert og med et energibehov på under 75 kwh pr. kvadratmer pr. år. I ny Teknisk forskrift ligger kravet på 135 kwh/m2. Av energibehovet skal kun 15 kwh/m2 brukes til oppvarming. Resten brukes til lys, ventilasjon, teknisk utstyr (pc-er etc) og varmtvann.

Det er firmaet Div.A Arkitekter AS som har tegnet bygget og skolen åpner dørene for i overkant av 500 ungdomsskoleelever høsten 2010.