- Utbyggingen vil nesten doble kapasiteten. Slik kan vi levere vannbåren varme til langt flere kunder, sier distribusjonsleder i Drammen Fjernvarme Anders Liang til Drammens Tidende.

Drammen Fjernvarme har to varmesentraler. Den eldste er oljefyrt, har utdatert teknologi og lite miljøvennlig. Planen er at denne varmesentralen skal nedlegges når den nye sentralen står ferdig.

Etter å ha vurdert ulike energikilder, har Drammen Fjernvarme valgt varmepumpe som hovedløsning for den nye varmesentralen. Sjøvann skal hentes fra 30 meters dybde i Drammensfjorden.

Sjøvannet har en stabil temperatur på denne dybden og er derfor velegnet til formålet. Sjøbasert varmepumpe har stor effekt. Det er mulig å få ut 3-4 kW varme ut av én kW elektrisitet.
 
- Kostnadene med denne utbyggingen er anslått til ca. 70 millioner kroner, sier Liang. Det omfatter en tre etasjes bygning som blir en maskinhall med varmepumpe, oljekjeler som reserveløsning, kontrollrom og kontorer.

Inkludert i denne prisen er rør som skal legges omtrent en kilometer ut i fjorden. I tillegg må man legge fjernvarmerør i grunnen for ca. 15 millioner kroner.

- I løpet av de siste årene har vi fått mange nye kunder. Antallet er nå 155 i form av bedrifter, borettslag, skoler, gågater etc. Vår kapasitet er snart sprengt og vi har stort behov for økning.

- Den planlagte varmesentralen vil gjøre det mulig for oss å levere miljøvennlig varme til langt flere bygninger i byen, sier Liang. Selskapet satser på byggestart allerede i år slik at den nye varmesentralen kan tas i bruk neste år.