Enova
Økt satsing på energieffektivisering og fornybar energi
- Enova er godt fornøyd med at dagens forslag til Statsbudsjett styrkes på energi- og klimatiltak. Arbeidet med fornybar energi og energieffektivisering kan dermed ytterligere intensiveres, uttaler adm.dir Eli Arnstad i Enova.

I Regjeringens forslag til Statsbudsjett er bevillingene til Enova økt med 631 millioner kroner.

- Dette er svært gledelig og vi vil gjøre vårt ytterste for at midlene blir brukt til beste for en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge, sier hun. Les mer på ENOVA.

Energibedriftenes Landsforening
Statsbudsjettet er ikke et gjennombrudd for fornybar energi
Regjeringen sier at dette statsbudsjettet vil bety et gjennombrudd for fornybar energi. EBL mener at dette er feil. Dette statsbudsjettet representerer ikke et nødvendig løft for fornybar energi.

Her er budsjettets tre feiltrinn på fornybar energi:
* Støttesatsene for fornybar energi står stille. De må heves. Det vet regjeringen, men ingenting skjer.
* Intet nytt på forskning og teknologiutvikling av fornybar energi. Ubalansen i forhold til FoU-satsingen på CO2-håndtering er slående.
* Regjeringen foreslår økt skatt på fornybar vannkraft. Det gir feil signal for å få inn mer fornybar energi.Les mer på Energibedriftenes Landsforening

NELFO:
TELFO etterlyser sterkere satsing på energieffektivisering
 
Det er viktig at Regjeringen i sterkere grad satser på energieffektivisering. Tiltak rettet mot redusert energiforbruk er dessuten det eneste som ikke medfører noen miljøkonsekvenser, fremholder adm. direktør Jostein Skree i TELFO – Tekniske Entreprenørers Landsforening.

TELFO etterlyser en sterkere satsing på energieffektivisering i statsbudsjettet. - I EU er det påvist at energieffektivisering og tiltak for redusert energibruk har gitt et langt større bidrag til forsyningssikkerheten enn noe annet tiltak innen energiomlegging og ny kraftproduksjon de siste 30 årene.

- I EU satses det offensivt for å utløse en målsetting om 20 % redusert energibruk innen 2020. Regjeringen har ikke engang formulert noen målsetting for energieffektivisering. Det nasjonale potensialet for mer effektiv energibruk bør snarlig utredes, understreker adm. direktør Jostein Skree. Les mer på NELFO


Norsk Bioenergiforening

Øk støtten til sluttbrukere som ønsker seg fornybar oppvarming!
Regjeringen varsler i statsbudsjettet for 2008 en økt satsing på energiomlegging til fornybar energi. Dette innebærer at det nå må komme i gang en støtteordning til sluttbrukere som vil legge om energibruken.

Regjeringen har i det siste varslet en sterkere satsing på bioenergi. I Statsbudsjettet for 2008 blir denne satsingen kanalisert gjennom en opptrapping av Enovas økonomiske rammer neste år. Regjeringen bør sørge for at det i den forbindelse settes i verk en støtteordning rettet mot sluttbrukere som vil legge om energibruken, både fra elektrisk og fossil oppvarming.

Norsk Bioenergiforening erfarer at mangelen på vannbåren varme i den norske bygningsmassen er en av hovedgrunnene til at nye bioenergiprosjekter stopper opp. Rundt 75 % av norske boliger og 50 % av norske næringsbygg er oppført med panelovner som eneste oppvarmingskilde. Dette er uheldig i en situasjon der både lokale politikere og rikspolitikere ønsker å ta i bruk mer bioenergi.
Les mer på Norsk Bioenergiforening

Norsk Fjernvarme
- Økt støtte til oppvarming med andre energibærere enn strøm og olje.
- Øker avgiften på fyringsolje, men tør ikke røre elavgiften.
- Legger ikke til rette for økt energigjenvinning fra avfall.
- Norsk Fjernvarme er fornøyd med Regjeringens økte støtte til bioenergi og varmeproduksjon. Vi har store forventninger til meldingen om langsiktig oppbygning av infrastruktur for fjernvarme, men både omfang og innretning er avgjørende for at man skal sikre investeringer fra bransjen til forsert utbygging, sier lederen for Norsk Fjernvarme Heidi Juhler. Les mer på Norsk Fjernvarme

Byggenæringens Landsforbund
- Regjeringen må nå legge fram en helhetlig strategi for å stoppe det offentlige forfallet, sier Sverre A. Larssen adm. dir. i Byggenæringens Landsforening.

Han mener at Regjeringen mangler strategi for offentlig vedlikehold

Det er godt dokumentert at det er et skrikende behov for økte bevilgninger til vedlikehold av veier og offentlige bygninger.

Likevel fremmer ikke Regjeringen et eneste forslag som vil redusere etterslepet til neste år, snarere tvert i mot.

Det er oppsiktsvekkende at Regjeringen avslutter låneordningen for skole- og kirkebygg på tross av mange uløste oppgaver.

Det er nå på tide med en overordnet strategi for å unngå at vedlikeholdsetterslepet øker ytterligere, sier Larssen. Les mer på BNL.no

Illustrasjonsfoto: Lisa F. Young