Aktivhus har bygget det første prototypehuset på Voss. Sjur Rørlien har vært byggherre for dette huset som er plassert i et storslagent landskap på et gårdstun.

Det er valgt en Shelter 2 modell. Bygget er plassert på et kjellerfundament og ligger i skrånende terreng. Huset er tilpasset situasjonen med terrasser og veksthus.

Prosjektet ble påbegynt i november og med innflytting i begynnelsen av mai. Fortsatt gjenstår noen utvendige arbeider og ferdigstillelse av kjellermurer, terasse, utomhus mm.

- Passivhus er basert på balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning. Flere rapporter peker på mulige ugunstige inneklimaeffekter av kombinasjonen med slikt ventilasjonsprinsipp i kombinasjon med svært tette og meget godt isolerte bygninger. Det er også spørsmål knyttet til reell energieffekt, driftssikkerhet og vedlikehold av slike anlegg. I fagmiljøer foregår det nå en stor diskusjon omkring passivhuskonseptet og stadig flere hevder at det er viktig å ikke låse regelverk, tilskuddsordninger og satsingområdet kun til et bygningskonsept. Dette vil hindre viktig innovasjon i årene som kommer, sier Ragna R Jørgensen til Innodesign.no.

- Løsningen er tvert imot åpne og aktive hus, miljøhus som puster og lever, konkluderer Jørgensen og viser til Aktivhus AS som har utviklet miljøhuset Shelter.

Huset, som er utviklet i samarbeid med Gaia Arkitekter, finnes i fire modeller som alle skal være arealeffektive, ha høy miljøstandard og svært lavt energiforbruk. Shelter er utviklet som et fleksibelt byggesystem over en grunnmodell, med ulike utvidelser om man vil.

- Vi har i det korte industrialiserte historiske tidsavsnitt fra 1850 til 1970-80 skapt en livsstil og en teknologi som ikke er bærekraftig, oppsummerer Ragna R Jørgensen, styremedlem Aktivhus AS.

- Innen de fleste livsområder er innovasjon i full fart for å rette opp skadene, for eksempel bilindustrien hvor CO2-utslipp reduseres i imponerende fart. Skadelige kjemikalier i byggebransjen fases ut gjennom substitusjonsplikt-ordningen. Og over hele verden jobbes det med alternative energikilder til olje og gass.

- Også innen byggingsindustrien, som står for nesten 50% av verdens miljøbelastninger, rettes roret mot bærekraft. Dette er på et tidlig stadium hvor perspektivet er snevert. Snevert fordi kun en liten del av byggets livsløp er tatt med, nemlig kun det å tette hus for å unngå varmeflukt fra vegger, tak og gulv (U-verdier). Rgjeringens satsningsområde her heter passivhus, påpeker hun.

I følge Ragna Jørgensen har Shelter stor etterspørsel for tiden. Blant annet er det forhandlinger på gang med de tre økolandsby-konseptene (Hurdal, Åsagrenda, Lofoten) som nå er under etablering i Norge.

Les mer om Aktivhus

Les mer på Innodesign.no