Hvis du synes nyhetene i massemedia har for lite elendighet å by på, vil du glede deg over beskrivelser av vann- og avløpsnettet mange steder i Norge. For minst halvparten av vannverkene i Norge er det nesten slik at man fristes til å ty til den gamle westernvitsen at ”det eneste tegn til liv var røyken fra krematoriet”. Analyser utført av OVAL viser at ca halvparten av vannverkene i Norge ikke fornyer ledningsnettet i det hele tatt.

– Fullt så galt er det ikke, men Norge er unikt ved at så mye av infrastrukturen er i dårlig forfatning, sier Torbjørn Lothe Vik, markedsdirektør for VA i Brødrene Dahl AS. – Vann- og avløpsnettet er viktig for samfunnssikkerheten, men likevel er det ikke uvanlig at kommuner har opptil femti prosent lekkasje på vannledningene.

– Hvorfor er det blitt slik, Torbjørn Lothe Vik?
– Jeg tror det henger sammen med hvem som styrer beslutningsprosessene. Mange går ut fra 40 års levetid på rørnettet og sier at da lønner det seg bare å reparere, ikke å investere. Men vi mener at man må ta utgangspunkt i at anlegget skal fungere i 100 år. Det krever bedre og dyrere anlegg ,men er god økonomi i det lange løp.
Fornyelsestakten var oppe i 0,69 prosent, men er nå tilbake på 0,6 prosent, som tilsvarer en fornyelse av ledningene hvert 150 år. Fornyelsen som er beregnet på 0,6 % av nettet per år er et gjennomsnitt for alle vannverkene, så det betyr at noen få er flinke og gjør en bra jobb, men altfor mange lar nettet sitt forfalle, og overlater dermed til sine ”barn og barnebarn” et dårligere nett enn det de selv overtok.
Et annet problem er at vann og avløp legges i samme grøft, noe som har avstedkommet alvorlige problemer. I Danmark har man vann på den ene siden av veien, kloakk på den andre.