– Markedet har kokt i Stavanger i det siste, men nå er det ikke like hett. Det ser vi på at ventetiden er blitt kortere. Noen nedgang er det imidlertid ikke snakk om, det er fremdeles mer enn nok å gjøre, sier rørleggermester Bjørn E. Svensen til VVS-forum. Svensen er administrerende direktør i Ragnar Svensen AS, en av cirka 225 rørleggerbedrifter som er med i Varme & Bad-kjeden.

– Firmaet ble startet av min far i 1954 og han var en av de første som fikk butikk, det var allerede i 1960, forteller Bjørn E. Svensen. – I dag er vi 30 ansatte med stort og smått, det er nokså konstant, og vi forventer i år en omsetning på cirka 35 millioner kroner.

En betydelig del av denne omsetningen vil komme fra et prosjekt som ligger rett oppe i lia ovenfor kontoret. Det er det nye NATO-hovedkvarteret i Stavanger, der Ragnar Svensen AS har alt det rørtekniske arbeidet, et oppdrag til 20 millioner kroner. Det omfatter blant annet kjøleledninger i dimensjoner opptil det dobbelte av det vi er vant med fra tilsvarende bygg.
– Vi er stolte av at fikk anbudet, for dette er ikke bare en komplisert jobb, det var også krav til anbydernes økonomiske soliditet, fremhever Bjørn E. Svensen.

Ragnar Svensen AS har en stor og flott butikk, men bad har ikke vært høyt prioritert de siste årene, forteller Svensen:
– I en periode hadde vi mye å gjøre med bygging og renovering av bad, men fordi bad er så tidkrevende ville vi heller konsentrere oss om prosjekter. Vi har hatt mange næringsbygg, og det er fremdeles et godt marked i Stavanger. Men til høsten begynner vi med bad igjen for fullt, vi skal være sterkt til stede også i det markedet.


Butikksjef Leif Arild Heske med et velutstyrt bad

En av grunnene til at privatmarkedet ikke bare frister, er at kundene er blitt så mye mer kravstore, forteller Svensen:

I dag er det mye mer krevende å forholde seg til privatkunder. De bruker Internett flittig og forlanger å få ting de har sett der, og plutselig forlanger de dokumentasjon med tegninger av røranlegget. I tillegg kommer at 10 – 15 % av baderomskundene er kranglekunder som gjør det til et mareritt å lage bad, prosjekter er mye mer realt.

Ragnar Svensen AS har rammeavtale med Stavanger kommune om alle videregående skoler, det var tre millioner kroner i fjor. Dessuten har Varme & Bad en landsdekkende avtale med Posten, og Svensen har postterminalen i Stavanger på kundelisten.

– Det er bra å være i Varme & Bad, mener Svensen. – Vi var først i Fagrør, så i Comfort, nå er det Varme & Bad, som i dag er den største baderomskjeden, med cirka 250 medlemmer. For ett år siden var vi 75.

– Livet som rørlegger i Stavanger er faktisk ganske godt, sier Bjørn E. Svensen og smiler lunt mens han dreier på barten. – Det eneste er at det kan være vanskelig å skaffe lærlinger, men vi er tidlig ute, så vi klarer det og.


De spesielle speilene til dette badet er fra Korsbakken Trading AS.