Rissa kommune sør på Fosenhalvøya er et naturskjønt område, men med 6 500 innbyggere er kommunen er det også tynt befolket, som resten av Fosen. Det betyr at rørleggeren ofte må kjøre mange mil for å komme på jobb, men jobbene finnes, sier daglig leder Asle Rikardsen i Tung Rør AS:
– Fosen er ikke et vekstområde og det er liten offentlig aktivitet, med lave skolebudsjetter og lite til vedlikehold. Derfor er det så viktig for oss å yte topp service til oppdragsgivere innen industri og næringsbygg, og privatmarkedet. Heldigvis er aktiviteten god i Rissa og Leksvik, og det er stor aktivitet i Trondheim, som er hjemmemarked for oss.

– Industrien i Rissa og Leksvik er viktig for oss, forteller Asle Rikardsen. – Oras Armatur i Leksvik er en stor kunde, der har vi sprinkleravtale, gjør vedlikehold og står for det som skal gjøres av nye anlegg. Alle rørleggerne i Trøndelag er spent på hva som skjer i Leksvik, det er en hjørnestensbedrift og det vil få store konsekvenser hvis den stanser. Arnfinn Aasen er lokalpatriot til tusen, nå sitter administrerende direktør i Oslo. Hovedtyngden av våre industrioppdrag er i Leksvik-området. Der ligger også Elsafe, en suksessbedrift som selger elektroniske safer over det meste av verden, bl.a. til Kina.

– Sør på Fosen er ikke noe pressområde, hva betyr det for privatmarkedet, Asle Rikardsen?
– Prisene på eneboliger er så presset at det nærmest er sysselsetting. Men kanskje skal han vi bygger for i år ha pusset opp og bygget om badet om ti år, da gjelder det å ha et godt forhold til kundene. Har du én misfornøyd kunde må du skaffe 12 nye. Vi har vært rørentreprenør for noen rekkehus og blokker i Trondheim.
– Hvordan er konkurransen mellom rørleggerne sør på Fosen?
– Det er tre andre rørfirmaer her, så distriktet er godt dekket med rørleggere. Det store problemet for oss alle er å skaffe folk, det er håpløst, selv om lønningene her er som i Trondheim.
– Tung Rør er medlem av Bademiljø og har en betydelig del av omsetningen fra rehabiliteringsmarkedet, men også på Fosen merkes nye handlevaner, forteller Asle Rikardsen:
– Vi må tilpasse oss at folk handler hos varehusene, men der kunden kjøper selv, må vi ha høyere timepris. Synlige varer som servanter og kraner blir gradvis mer borte fra faghandelen. Et av problemene for rørleggerleddet er at vi ikke er gode nok på innkjøp. Der er det mer å hente. Når det gjelder synlige varer holder vi oss 99 % innenfor Bademiljø-sortimentet. Vi har Brødrene Dahl i Trondheim som hovedleverandør.

Tung Rør AS har 15 ansatte, 12 rørleggere og tre i administrasjon og salg. Omsetningen i 2007 var 16 millioner.
– Det var et godt år, men 2008 blir enda bedre, sier Asle Rikardsen. – Det henger sammen med at Maske-gruppen bygger stort lager i Trondheim, der har vi halve staben i 15 måneder fremover.